Bosna i Hercegovina     | 20.09.2019. 19:15 |

Džaferović i Mahmutbegović posjetili općinu Bugojno

FENA Mevlida Ridžal

BUGOJNO, 20. septembra (FENA) - Član Predsjedništva BiH Šefik Džaferović i potpredsjednica FBiH Melika Mahmutbegović posjetili su danas općinu Bugojno povodom obilježavanja "Dana bugojanskih jedinica Armije RBiH" i 25.godišnjice "Kupreške operacije".

- Došao sam na poziv organizatora tribine, kojom se obilježava 27. godišnjica od osnivanja Prve bugojanske brigade Armije RBiH  i 25. godišnjica od oslobodilačke akcije Armije RBiH prema Kupresu. Sjećamo se šehida i poginulih boraca, onih koji su najzaslužniji za slobodu koju mi danas uživamo, i odajemo im dužno poštovanje - kazao je Džaferović.

Dodaje da su istina i pravda dvije ključne riječi kada je u pitanju prošlost Bugojna i Bosne i Hercegovine, uz konstataciju kao je ta općina „uradila puno na planu multietničke saradnje“.

- Mislim da Bugojno na tome planu čini i radi dobar posao. Trebaju se gajiti i graditi dobri međuetnički odnosi u cijeloj BiH, jer je ona multietnička država. I ovdje su ti odnosi opterećeni prošlošću. Ali, neka bude istina, onako kako je zaista bilo, i neka pravda slijedi tu istinu - naglasio je.

Istaknuo je da „postoje prigovori boračkih udruženja Armije RBiH da se Tužilaštvo BiH ne odnosi na adekvatan način prema zločinu, koji su izvršili pripadnici HVO-a u Vrbanji kod Bugojna“.

- Naravno, pozvat ćemo Tužilaštvo BiH da na principijelan način radi svoj posao, jer svako onaj ko je odgovoran za zločine, treba da za njih i odgovara. Tu ne može biti nikakvog selektivnog pristupa - poručio je.

Obećao je da će podržati realizaciju projekata i rješavanje pitanja koja su u interesu građana Bugojna, a o kojima se razgovaralo na sastanku u kabinetu općinskog načelnika Hasana Ajkunića kojem je, uz čelne ljude Općinskog vijeća Igora Vrljića i Saliha Gurbetu, te pojedine vijećnike, prisustvovao i ministar u Vladi SBK-a Amir Šečibović.

Ovom prilikom, potpredsjednica Federacije BiH Melika Mahmutbegović posebno je naglasila važnost posjete preduzeću „Binas“, i razgovora koji su vođeni s rukovodstvom tog preduzeća namjenske industrije.

- Za nas je to vrlo značajno. Jer, bitno je da ovo preduzeće dobije i jednu vrstu političke podrške, da se vidi da radnici ovdje rade, i da ima šansu - kazala je Mahmutbegović.

(FENA) J. Č.

Vezane vijesti

Džaferović primio delegaciju Bošnjačkog nacionalnog vijeća Sandžaka

Džaferović: Dodik odlazi poražen iz Predsjedništva BiH

Džaferović primio otpravnika poslova Ambasade Savezne Republike Njemačke u BiH

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'