Svijet     | 20.09.2019. 15:50 |

Saudijska Arabija pokazuje štetu na mjestu napada

FENA Internet

RIJAD, 20. septembra (FENA) - Saudijska Arabija je u petak odvela medijske izvjestitelje da izvrše inspekciju naftnih postrojenja pogođnih napadima za koje su Washington i Rijad okrivili Iran, pokazujući rastopljene cijevi i spaljenu opremu, jer je Teheran obećao odmazdu ako se povećane napetosti pretoče u neprijateljske činove.

Kraljevina je 14. septembra imala napade na objekte Khurais i Abqaiq - najgori napad na zaljevsku naftnu infrastrukturu otkad je Sadam Hussein napao kuvajtska naftna polja 1991. godine - kao test globalne volje za očuvanjem međunarodnog poretka.

Iran negira umiješanost u napad, koji je u početku prepolovio proizvodnju nafte iz Saudijske Arabije, najvećeg svjetskog izvoznika nafte. Odgovornost je preuzeo jemenski pokret Houthi, iranska grupa koja se bori protiv saveza vođenog Saudijom u četverogodišnjem sukobu u Jemenu.

Na Khuraisu, za koji saudijsko ministarstvo obrane kaže da su ga pogodile četiri rakete, novinarima Reutersa prikazani su popravni radovi, a dizalice su postavljene oko dva izgorjela stabilizacijska stupa, koja čine dio jedinica za odvajanje nafte i plina, te rastopljene cijevi.

(FENA) M. L.

Vezane vijesti

Košarac i ambasador Saudijske Arabije o jačanju privredne saradnje

Zelenski u radnoj posjeti Saudijskoj Arabiji

Saudijska Arabija uslovila normalizaciju s Izraelom izraelskim priznanjem palestinske države

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo