Svijet     | 20.09.2019. 15:50 |

UNICEF - U zonama sukoba u 2018. godini rođeno 29 miliiona beba

FENA Internet

NEW YORK, 20. septembra (FENA) - Više od 29 miliona beba rođeno je u zonama sukoba u 2018. godini, saopćio je UNICEF u petak.

Na globalnom planu, najmanje svako peto dijete živi u krajnje opasnom i stresnom okruženju, u zemljama kao što su  Afganistan, Somalija, Južni Sudan, Sirija i Jemen, navodi organizacija za djecu.

- Milionima porodica nedostaje pristup hrani, pitkoj vodi, saniotarijama, i sigurno i zdravo okruženje kako bi se razvijale i zaštitile - navodi u saopćenju z javnost izvršna čelnica  UNICEF-a Henrietta Fore.

- Pored činjenice što žive u trenutnoj prijetnji od očigledne opasnosti, dugotrajne posljedice na početku njihovih života potencijalno su katastrofalne - navodi Fore.

Dugo izlaganje ponavljanim traumatičnim iskustvima može uticati na učenje i ponašanje djece i njihovo fizičko i mentalno zdravlje.

Službenik UNIICEF-a u Jemenu izjavio je da su djeca "tako pothranjena i traumatizirana da se emotivno distanciraju od svijeta i ljudi oko njih, čineći nemogućim njihovu interakciju s porodicom".

Organizacija je saopćila da roditelji u zonama sukoba "očajnički trebaju veću pomoć da se nose s razaranjima s kojima se suočavaju", prenosi dpa.

 

(FENA) F. F.

Vezane vijesti

U februaru u BiH 94 hiljade turista, 5,5 posto više u odnosu na februar prošle godine

U FBiH u februaru više od 60 hiljada turista, 9,3 posto više u odnosu na februar prošle godine

Hrvatski građani planiraju više potrošiti na putovanja - istraživanje

Promo

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana

Vizija i plan urbanog razvoja Kantona Sarajevo: Transformacija grada za kvalitetniji i bolji život građana