Ekonomija     | 20.09.2019. 14:55 |

Predstavnik FIPA-e u Japanu predstavio BiH kroz stručnu knjigu

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 20. septembra (FENA) - Predstavnik Agencije za unapređenje stranih investicija u BiH (FIPA) u Japanu Shigehiko Nishihama učestvovao je u kreiranju sadržaja stručne knjige napisane o Bosni i Hercegovini pod zajedničkim autorstvom s drugim japanskim stručnjacima.

Knjiga sadrži informacije o historiji, geografiji, kulturi, politici, ekonomiji, međunarodnim odnosima, svakodnevnom životu u BiH, odnosu i suradnji s Japanom.

To je prvi put da je jedna takva knjiga o BiH napisana i objavljena u Japanu u okviru izdavačke kuće Akashi - Shoten iz Tokija. Više od 20 stručnjaka pisalo je pod zajedničkim autorstvom. Gotovo svi su profesori s univerziteta, vladini službenici i diplomate.

Ova knjiga napisana je pod vodstvom dr. Nobuhira Shibe, poznatog profesora za područje bivše Jugoslavije, uključujući između ostalih i bivšeg ambasadora u BiH Hideoa Yamazakija i diplomatu Ambasade Japana Atsushija Saitoja.

U Japanu postoje profesori i specijalisti za bivšu Jugoslaviju, ali vrlo je malo onih koji se bave Bosnom i Hercegovinom. Međutim, tu je predstavnik FIPA-e koji već 30 godina prati dešavanja u BiH, te je ujedno i vodeći posrednik između dvije zemlje na polju ekonomske i kulturne suradnje. 

Nishihama piše da je BiH vrlo atraktivna za ulaganje, da raspolaže potencijalima u različitim oblastima koji bi mogli biti interesantni japanskim investitorima, pri tome ističući da je vrijeme za razmatranje preseljenja japanskih kompanija iz Češke, Slovačke, Poljske i Mađarske u BiH.

U knjizi se također govori o posjeti delegacije japanskih kompanija tokom 2016. godine BiH, koja je organizirana u suradnji s FIPA-om, te o izvozu bh. vina u Japan počev od marta 2014., te prvim posjetama japanskih turista BiH, čiji broj se svake godine povećava i danas iznosi oko 6.000 turista godišnje. Također, autor ističe dolazak japanske kompanije preciznih strojeva pod nazivom Tsubaki - Nakashima koja je investirala u BiH u 2017., te sada nosi naziv TN Bosnia doo Konjic, što predstavlja veliki značaj za bh. privredu.

Također, istaknuta je činjenica da japanske kompanije u Europskoj uniji koriste proizvode i dijelove strojeva koje kompanija Bekto Precisa proizvodi u Goraždu.

Knjiga je imala vrlo dobar odziv, te se već nalazi u mnogim javnim bibliotekama i knjižarama širom Japana.

Autori smatraju da će ona doprinijeti japanskim investicijama u BiH, kao i povećanju broja turista. Nishihama će i dalje nastaviti činiti napore kako bi privukao konkretne investicije iz Japana, saopćeno je iz FIPA-e.

(FENA) M. L.

Vezane vijesti

Milanović: Pregovori o ulasku BiH u EU trajat će duže od 500 godina

Snažna podrška za BiH i daljnje proširenje uoči samita EU-a

Prva japanska privatna raketa eksplodirala nakon lansiranja

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo