Bosna i Hercegovina     | 20.09.2019. 13:04 |

Na Jahorini u toku akcija pošumljavanja, bit će zasađeno 10.000 sadnica

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 20. septembra (FENA) - Na Jahorini je danas u toku realizacija akcije pošumljavanja te planine kojom će biti zasađeno 10.000 novih sadnica smrče i bijelog bora.

- Akciju  realiziramo u  saradnji  sa  javnim preduzećima Šume Srpske i Šumsko gazdinstvo Jahorina kojima zahvaljujem na saradnji i podršci na ovom ali i ostalim projektima koji su u toku na Jahorini - kazao je tim povodom na press-konferenciji direktor Olimpijskog centra Jahorina Dejan Ljevnaić.

Dodao je da je "Jahorina jedno od najvećih gradilišta trenutno te da neki od infrastrukturnih projekata podrazumijevaju i sječu šume", ali da su su se odlučili da se akcijom pošumljavanja "oduže prirodi".

-  Projektom je predviđeno da pošumljena lokacija zaštiti ski staze od vjetra ali i uljepša izgled planine - kazao je Ljevnaić.  

Prema njegovim riječima, na Jahorini postoji još mnogo lokacija pogodnih za pošumljavanje koje će biti obuhvaćene u nekim narednim akcijama.

- U akciji učestvuje više od 80 volontera koji zajedno sa nama žele podići svijest o važnosti i zaštiti šume kao jednog od najvažnijih resursa. Svako zasađeno drvo je veliki dar za planinu ali i naš poklon budućim generacijama - dodao je Ljevnaić, saopćeno je iz Olimpijskog centra Jahorina.

Podršku akciji dao je i  Međunarodni centar za mir, a Olimpijski centar Jahorina je dobio i Povelju za izuzetnu aktivnost i doprinos obilježavanju Međunarodnog dana mira.

(FENA) E. F.

Vezane vijesti

Vlada i Šume Tuzlanskog kantona pokrenule ekološki megaprojekat pošumljavanja

Na Jahorini održan 7. Termag Challenge Race, događaj koji BiH uvrštava na turističku kartu svijeta

Skijanje na Bjelašnici i Jahorini i u maju

Promo

Vizija i plan urbanog razvoja Kantona Sarajevo: Transformacija grada za kvalitetniji i bolji život građana

Kampanja 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

M:tel: Telefoni na rate već od 5,29 KM!