Bosna i Hercegovina     | 20.09.2019. 13:09 |

Sarajevo se pridružilo globalnom štrajku protiv klimatskih promjena

FENA Kanita Aliagić

SARAJEVO, 20. septembra (FENA) – Globalni štrajk protiv klimatskih promjena održan je i u Sarajevu kod Vječne vatre u organizaciji nevladine organizacije Save the Children, a mladi aktivisti apelovali su na zatvaranje termo i hidroelektrana i korištenje obnovljivih izvora energije, kako bi se život na planeti sačuvao za buduće generacije.

Kriza izazvana klimatskim promjenama danas najveći je izazov, i ozbiljna je prijetnja djeci i njihovim pravima, stoga su mladi u Sarajevu odlučili pridružiti se globalnom, školskom štrajku, inspirisani 16. godišnjom Gretom Thunberg koja poručuje  „Naša kuća je zapaljena-postupajmo u skladu s tim“.

Voditeljica kampanje organizacije Climate Save Bosnia Maida Šabeta kaže da je cilj okupljanja podići svijest građana o klimatskim promjenama koje su zahvatile čitav svijet pa i BiH.

- Cilj globalnog štrajka koji vodi Greta Thunberg, je da zahtijevamo proglašenje vanrednog stanja, odnosno, klimatske krize – kazala je Šabeta.

Podsjetila je da novi zakon o zaštiti okoliša u BiH već sedam godina u proceduri i „čeka“ da bude donesen.

Šabeta vjeruje u mlade ljude, kaže da su svjesniji klimatskih promjena, te da će oni smoći snage da izvrše jači pritisak na institucije i građane, kako bi konačno zakon bio usvojen.

Svi smo itekako svjesni klimatskih promjena u BiH, kazala je Šabeta, te navela da su u proljeće ove godine bile tri poplave te rekordnih šest toplotnih valova ovog ljeta.

- Na listi smo svjetskih izvještaja kao država koja je na udaru klimatskih promjena – upozorila je ona.

Mladi su transparentima poručili: „Mladi nemaju mogućnost kad svijet nema budućnost“,  „Dok će naši roditelji umrijeti od starosti, naša djeca će umrijeti od klimatskih promjena“.

Također su se i mladi iz Mostara danas pridružili globalnom štrajku protiv klimatskih promjena.

Sedmica globalnog štrajka za klimu podudara se sa samitom za klimatske promjene UN-a koji se održava 23. septembra u New Yorku.

(FENA) E. F.

Vezane vijesti

Novi američki izaslanik za klimu želi da Kina ubrza prelaz sa ugljena

Evropa bi mogla pretrpjeti "katastrofalne" posljedice klimatskih promjena

Njemačke mašinovođe pokrenut će val štrajkova od četvrtka

Promo

Obuka za CNC operatere u Tehnološkom parku INTERA

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!