Kultura     | 22.09.2019. 09:50 |

Bećić: 'Prvi čin' roman koji smo svi mi preživjeli

FENA Nermina Omerbegović

SARAJEVO, 22. septembra (FENA) - Roman "Prvi čin" beogradskog novinara, kolumniste i pisca Aleksandra Saše Bećića bit će predstavljen u sarajevskom klubu "Mash" 26. septembra.

"Prvi čin" je mješavina trilera i psihološke drame u kojem Bečić čitaoca vodi kroz Beograd i Sarajevo pričajući priču o tranziciji, nasilju, trgovini ljudima, jednom slučajnom ubistvu, ali i ljubavi.

Na početku romana zapisano je da je to "Roman o ljudima koji su se snašli. Donekle.".

- Svako ko je sa što manje ožiljaka proživio sunovrat Balkana u posljednjoj deceniji XX vijeka uspio je da se snađe, donekle. Ovo je uistinu roman koji smo svi mi manje više doživjeli, ili je bolje reći, preživjeli - rekao je za Fenu Aleksandar Saša Bećić govoreći o romanu, dodavši da njegova radnja, ma koliko bila na prelazu između prošlosti i sadašnjosti, lako može postati budućnost - naša ili nečija. 

"Prvi čin" je, kako pojašnjava autor,  prvi dio balkanske trilogije u okviru koje će još izaći romani "Treća komanda" i "Peta laž". Balkanska triologija će, kaže Bećić, biti hronika jedne opšte propasti u koju smo, nažalost svi - manje više svjesno - pristali da uskočimo prije gotovo tri decenije.

- Nastavak "Prvog čina" roman "Treća komanda" bit će objavljen 2020., a "Peta laž" 2022. godine pa će ta hronika i na taj način zaokružiti (nadam se nepovratno) jedan diabolični period u našim istorijama - ustvrdio je on.   

Govoreći o likovima u ovom romanu autor kaže da oni nisu izmišljeni.

- Promijenjena su mjesta događanja, imena i sudbine, neke stvari koje su se desile odvojeno, spojene su. Mislim da je potpuno nepotrebno na ovim prostorima izmišljati radnju. Holivud plače za nama - istakao je Aleksandar Bećić.

Govoreći o povezanosti novinarstva i književnosti, Bećić smatra da u Srbiji gdje živi punih 15 godina, toga ima i previše.

- Lično poznajem nekolicinu novinara koji su morali da se otisnu u spisateljske vode, gdje su mogli slobodno da se izražavaju. S druge strane, knjiga je u Srbiji odavno postala roba. Veliki je problem što je previše onih koji misle da od te robe mogu lako i brzo da zarade. Zato je došlo do pada kvaliteta i skoka u marketinškoj kreativnosti - naveo je.

Govoreći o tome ima li "Prvi čin" notu biografskog, Bećić podvlači da čitaoca kroz roman vodi novinar po imenu Saša, što može da zvuči poznato, ali da cijeli "Prvi čin" nije biografska priča pojedinca.

- Ali svakako se može protumačiti kao djelimična, nepotpuna biografija jednog naroda koji je riješio da se podijeli, ali nije bio dovoljno mudar da to uradi bez krvi. Ovo kad kažem, u sebi nemam prizvuk jugonostalgije - istako je Bećić u razgovoru za Fenu.

Aleksandar Bećić rođen je 1967. u Čačku. Školovao se u rodnom gradu i u glavnom gradu BiH, gdje je 1986. započeo novinarsku karijeru na radiju Sarajevo 202 i studentskom magazinu "Valter".

Odlazi u inostranstvo 1990., a od 1993. do 1998. radi u Čačku na prvoj privatnoj televiziji "Galaksija".

Ponovo dolazi u Sarajevo i do gašenja radija FERN radi kao urednik i voditelj, da bi potom nastavio karijeru na BH radiju i Radiju Slobodna Evropa. U Beogradu je za stalno od 2004. Radio je kao urednik više medija.

Objavio  je tri romana ("Svi naši razvodi i ostale porodične priče", "Evo zašto te volim" i "Prvi čin"), zbirku pjesama ("Pisma Starom Gospodinu") i nekoliko dramskih tekstova ("Telefonsko ubistvo", "Sin domaćeg izdajnika", "Partija bivših", "Pod šljivom"). Do kraja godine izlaze mu zbirka pjesama "Bajka za bivše štitonoše" i zbirka kratkih priča "Alfabet ljubavi i smrti". 

(FENA) M. B.

Vezane vijesti

Predstavljanje romana 'Prvi čin' Aleksandra Bećića sutra u klubu Mash

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo