Svijet     | 20.09.2019. 09:37 |

Dvojici kubanskih diplomata naloženo da napuste SAD

FENA Internet

WASHINGTON, 20. septembra (FENA) - Administracija Donalda Trumpa u četvrtak je naredila da Sjedinjene Države napuste  dvojica članova delegacije Kube u Ujedinjenim narodima te je ograničila kretanje preostalih članova misije na područje Manhattana, izazivajući oštru osudu iz Havane, prenosi Reuters.

U najavi samo nekoliko dana prije nego što se svjetski čelnici okupe na godišnjoj Generalnoj skupštini  UN-a u New Yorku, američki State Department optužio je dvojicu kubanskih diplomata za pokušaj "provođenja uticajnih operacija" štetnih za američku nacionalnu sigurnost, ali nisu objavili njihova imena.

To je najnoviji znak pogoršanja odnosa Sjedinjenih Državam s Kubom pod vladavinom komunista, posebno i zbog podrške Havane socijalističkom predsjedniku Venezuele Nicolasu Maduri.

"Državni ured (danas) je obavijestio kubansko Ministarstvo vanjskih poslova da Sjedinjene Države zahtijevaju skori odlazak dvoje članova stalne misije Kube pri Ujedinjenim narodima zbog zloupotrebe njihovih privilegija boravka", izjavila je u četvrtak glasnogovornica State Departmenta Morgan Ortagus.

"To je zbog njihovih pokušaja provođenja operacija utjicaja protiv Sjedinjenih Država", rekla je.

Kubanski ministar vanjskih poslova Bruno Rodriguez odbacio je američke akcije kao "neopravdane", rekavši na Twitteru: "Imputacija da su mogli provoditi akcije nespojive s njihovim diplomatskim statusom vulgarna je kleveta."

(FENA) B. D.

Vezane vijesti

Iran upozorava Washington na posljedice ako intervenira nakon napada na Izrael

Sjedinjene Američke Države još jedan sponzor Rezolucije o Srebrenici

SAD i Japan dogovorili jačanje vojne saradnje zbog napetosti s Kinom

Promo

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana