Bosna i Hercegovina     | 19.09.2019. 16:14 |

VMBiH - Zbrinjavanje izbjeglica i stranaca pod supsidijarnom zaštitom

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 19. septembra (FENA) - Vijeće ministara Bosne i Hercegovine danas je usvojilo Izvještaj o zbrinjavanju izbjeglica i stranaca pod supsidijarnom zaštitom u Bosni i Hercegovini za 2018. godinu, koji će Ministarstvo za ljudska prava i izbjeglice dostaviti Parlamentarnoj skupštini BiH.

Prema Izvještaju, 74 osobe bile su s priznatim izbjegličkim statusom i 38 stranaca pod supsidijarnom zaštitom.

Ministarstvo za ljudska prava i izbjeglice osigurava smještaj u Izbjegličko-prihvatnom smještaju “Salakovac” u Mostaru, gdje borave 22 izbjeglice sa priznatim statusom, a preostalih 90 osoba je smješteno u privatnom smještaju, većinom na području Kantona Sarajevo.

Za zdravstveno osiguranje i zdravstvenu zaštitu izbjeglica i stranaca pod supsidijarnom zaštitom Ministarstvo za ljudska prava i izbjeglice u 2018. godini je izdvojilo 47.146,85 KM.

Za ostvarivanje prava iz socijalne zaštite za ove kategorije Ministarstvo je utrošilo 69.358,52 KM, i to na ime ograničene finansijske pomoći, stalne novčane pomoći, jednokratne pomoći, dječijeg dodatka i smještaja u ustanove socijalne zaštite.

Izbjeglice i stranci pod supsidijarnom zaštitom ostvaruju i prava na obrazovanje te školsku 2018/2019. godinu pohađa 28 djece, saopćeno je iz VMBiH.

(FENA) J. Č.

Vezane vijesti

Vlada HNŽ-a usvojila Program rada za 2024. i imenovala ravnatelja ZZO-a HNŽ-a

Vlada BPK - Utvrđena konačna lista, pravo na stipendiju ostvario 161 student

Vijeće ministara BiH danas o Strategiji integriranog upravljanja granicom

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'