Bosna i Hercegovina     | 19.09.2019. 15:24 |

Savez općina i gradova FBiH- Nacrt zakona o lokalnoj samoupravi KS neprihvatljiv

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 19. septembra (FENA) - Glavna tema današnjeg sastanka predstavnika Saveza općina i gradova FBiH i načelnika općina iz Kantona Sarajevo bio je Nacrt zakona o lokalnoj samoupravi Kantona Sarajevo koji je u proceduri, a zaključeno je da je predloženi Nacrt zakona neprihvatljiv i neprovodiv, te da se on ne može donijeti bez istovremenog donošenja Zakona o pripadnosti javnih prihoda Kantona Sarajevo.

Raspravljalo se i o prijedlogu Saveza za povećanje udjela jedinica lokalne samouprave u FBiH u raspodjeli prihoda od indirektnih poreza sa trenutnih 8,42 posto na 9,81 posto, te povećanju koeficijenta za raspodjelu prihoda od poreza na dohodak općinama u KS.

Također je naglašeno da će određeni zakonski propisi biti upućeni na apelaciju Ustavnom sudu Federacije Bosne i Hercegovine.

- Načelnici izažavaju dobru volju i htijenje za saradnju, te zahtijevaju poštivanje Evropske povelje o lokalnoj samoupravi i Zakona o principima lokalne samouprave u FBiH, uz doslijedno razgraničenje svih nadležnosti, jer su stava da se nadležnosti općinama ne smiju ni oduzimati, kao ni dodavati bez prijenosa finansijskih sredstava za njihovo izvršavanje, jer to predstavlja kršenje zakona - navodi se u saopćenju Saveza općina i gradova FBiH.

Zaključeno je da će se Predsjedništvo Skupštine Saveza  do 10. oktobra ove godine očitovati o današnjim zaključcima.

(FENA) M. L.

Vezane vijesti

Magoda: Usvojen Prijedlog Zakona o privremenom preuzimanju sufinansiranja sedam institucija kulture

Donji dom španskog parlamenta usvojio sporni zakon o amnestiji za katalonsle separatiste

Grčka usvojila zakon o stranim univerzitetima, spriječeni protesti studenata

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'