Bosna i Hercegovina     | 19.09.2019. 14:57 |

Krug 99 i HNV BiH: Skandalozno imenovanje Zovko za izvjestiteljicu EU

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 19. septembra (FENA) - Asocijacija nezavisnih intelektualaca Krug 99 i Hrvatsko narodno vijeće BiH (HNV) smatra da skandalozno nominiranje i eventualno imenovanje Željane Zovko za specijalnu izvjestiteljicu Evropske unije u Bosni i Hercegovini i simbolički i stvarno može biti i jeste konačni signal realpolitike EU prema BiH.

Time bi se, kako je saopćeno, potvrdile izrečene naznake nekih prethodnih čelnih zvaničnika Delegacije EU u BiH da se evropske demokratske vrijednosti i standardi, poželjni u zajednici svih demokratskih zemalja, ne primjenjuju i neće primjenjivati na BiH.

Takvim činom, navodi se u saopćenju, Evropska unija svjesno i jednostrano udaljava Bosnu i Hercegovinu od toliko potrebnih i poželjnih integracija i objektivno je prisiljava na traganje za alternativama koje bi mogle eventualno značiti  sigurnost i stabilnost te ukupan razvoj.

- Imenovati osobu koja u svom djelovanju ne prihvata osnovna pravila općeg Internacionalnog javnog prava prema kojima predstavlja apsolutnu ništavnost svaki pravni, a pogotovo politički posao, čiji rezultati su nastali kršenjem osnovnih ljudskih prava (npr. zabrana genocida) ili  temeljnih interesa internacionalne zajednice (zabrana agresije), značilo bi samo štetu za razvoj demokratske BiH i dalje urušavanje evropske demokratske i civilizacijske arhitekture – stav je Kruga 99 i HNV BiH.

Podsjećaju da je Željana Zovko slijedila i afirmisala postupke dijela političkog spektra u BiH koji nastoje nametnuti pravne i političke rezultate kako onih nastalih na genocidu tako i onih na zabrani agresije.

- Skandalozno je i njeno odbacivanje presude najviših sudskih instanci u svijetu za udruženi zločinački poduhvat i afirmisanje osuđenih, te insistiranje na diskriminatorskom izbornom zakonu, kao i odbijanje odgovornosti za političke i druge posljedice UZP-a i počinjenog genocida, te njihovo otklanjanje – naglašava se u saopćenju Kruga 99 i HNV-a BiH.

(FENA) M. B.

Vezane vijesti

Ahmetović: Povezivanje mladih u zemlji i dijaspori nužan izraz slobodne BiH

Kupusović - Sarajevo je sačuvalo svoj tradicionalni građanski duh i multietničnost

Protestni skup ispred OHR-a: Ne damo suverenitet, ne damo teritorijalni integritet BiH (VIDEO)

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo