Svijet     | 19.09.2019. 11:02 |

SAD i zemlje zaljeva razgovaraju o odgovoru na napade na Saudijsku Arabiju

FENA Internet

DŽEDA, 19. septembra (FENA) - Sjedinjene Države vode razgovore sa Saudijskom Arabijom i drugim zaljevskim saveznicima o mogućim odgovorima na napade na saudijska naftna postrojenja za koje krive Iran i koje je američki državni sekretar Mike Pompeo opisao kao ratni čin prema Kraljevini.

Američki predsjednik Donald Trump u srijedu je kazao da treba biti oprezan, rekavši da postoji mnogo opcija pored proglašenja rata Iranu, koji negira umiješanost u napade 14. septembra, a koji su u početku prepolovili proizvodnju saudijske nafte. Naredio je povećane sankcije Teheranu.

- Ovo je napad razmjera kakvih prije nismo vidjeli. Saudijci su bili napadnuta država. To je bilo na njihovom tlu. Bio je to ratni čin direktno protiv njih - rekao je Pompeo novinarima prije slijetanja u Džedu radi razgovora s prestolonasljednikom Muhamedom bin Salmanom.

Saudijski ambasador u Berlinu rekao je da su sve opcije na stolu, dodavši za radio Deutschlandfunk da mogućnosti treba pažljivo razmotriti, prenio je Reuters.

Rijad, koji je opisao napad kao "test globalne volje", u srijedu je pokazao ostatke 25 iranskih bespilotnih letjelica i raketa za koje je rekao da su korišteni u napadima kao neosporni dokaz iranske agresije.

Ujedinjeni Arapski Emirati u četvrtak su slijedili svog glavnog arapskog saveznika Saudijsku Arabiju u najavi da se pridružuje globalnoj koaliciji za pomorsku sigurnost koju Washington pokušava osnovati otkako je došlo do niza eksplozija na naftnim tankerima u zaljevskim vodama posljednjih mjeseci za koje su također okrivili Teheran.

(FENA) M. B.

Vezane vijesti

Američki Senat odobrio zakon kojim bi TikTok mogao biti zabranjen u Americi

Američki Senat odobrio paket pomoći od 95 milijardi dolara za Ukrajinu, Izrael i Tajvan

Netanyahu: Borit ću se protiv bilo kakvih američkih sankcija vojnim bataljonima

Promo

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu

M:tel: Aktivirajte m:tel uslugu i uzmite 5 GB mobilnog interneta