Kultura     | 19.09.2019. 13:16 |

Peto izdanje Festivala 'Zvrk' od 19. do 28. septembra u tri bh. grada

FENA Saopćenje

MOSTAR/BANJA LUKA/SARAJEVO, 19.  septembra (FENA) - Gradovi Mostar, Banja Luka i Sarajevo domaćini su, od 19. septembra do 28. septembra, petog izdanja Internacionalnog interdisciplinarnog festivala savremenog performansa - Zvrk 2019.

Festival 'Zvrk' specifičan je po tome što se cjelokupni program plesnih i umjetničkih performansa predstavlja u javnom prostoru, izvan okvira tradicionalnih scenskih institucija.

Ovogodišnji festival bit će realiziran na različitim lokacijama tri bh. grada, po ugledu na najnovije svjetske trendove koji žele približiti scenske umjetnosti što široj javnosti i ostvariti interakciju umjetnika sa publikom.

'Zvrk' će publici ponuditi bogat i kvalitetan program. Radi se o devet  produkcija (pet domaćih i  šest stranih) uz sudjelovanje umjetnika iz Libana, Švedske, USA, Njemačke, Francuske, Sirije, Palestine, Danske, Albanije, Belgije, Hrvatske  i BiH.

Kako je kazala umjetnička direktorica Festivala Jasmina Prolić programska selekcija festivala 'Zvrk' omogućit će, kao i prethodnih godina, bh. publici 'da upozna spektar mogućih estetika, trendova, umjetničkih pristupa i autorskih praksi'.

- 'Zvrk' želi preispitati granice savremenog plesa u javnom prostoru i njegove realizacije, kroz granične i hibridne forme kao što su performans, koncert, instalacija i slično – ističe se, saopćeno je iz Direkcije Festivala 'Zvrk'.

Promocija savremenog plesa i edukacija novih generacija plesača, umjetnika i autora u Bosni i Hercegovini su osnovni ciljevi festivala 'Zvrk' kao i razmjena i informiranje šire publike, omladine i učenika o međunarodnim trupama i umjetnicima tog specifičnog scenskog izraza koji uspostavlja novi oblik komuniciranja i slobodnog kreativnog izražavanja.

Od osnivanja, kroz bogate sadržaje plesnih i scenskih performansa koje predstavlja u Bosni i Hercegovini, 'Zvrk' kontinuirano doprinosi stvaranju visokih estetskih vrijednosti iz oblasti koreografije u BiH, kulturnoj integraciji zemlje u evropske okvire kao i promociji bh. kulture u Evropi.

(FENA) M. L.

Vezane vijesti

Promo

Vizija i plan urbanog razvoja Kantona Sarajevo: Transformacija grada za kvalitetniji i bolji život građana

Kampanja 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

M:tel: Telefoni na rate već od 5,29 KM!