Bosna i Hercegovina     | 18.09.2019. 16:22 |

Crnadak ukazao na opasnost odlaganja nuklearnog otpada na Trgovskoj gori

FENA Saopćenje

BEČ/SARAJEVO, 18. septembra (FENA) - Ministar vanjskih poslova BiH Igor Crnadak obratio se danas u Beču na 63. Generalnoj konferenciji Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA), a u fokusu njegovog obraćanja bio je problem izgradnje odlagališta nuklearnog otpada na Trgovskoj gori u Hrvatskoj, na granici sa BiH.

Naglasio je da je BiH još 2015. izrazila zabrinutost zbog odluke susjedne Hrvatske da nuklearni otpad iz Nuklearne elektrane Krško izmjesti na granicu sa BiH.

- U blizini se nalazi Park prirode na rijeci Uni, ali i lokacija Trgovske gore koja je samo tri kilometra udaljena od Novog Grada, opštine sa 30.000 stanovnika koja se izričito protivi namjeri Hrvatske, kao i devet susjednih opština koje su takođe u opasnosti - istakao je Crnadak.

Zahvalio je Međunarodnoj agenciji za atomsku energiju na dugogodišnjoj podršci i izrazio želju da se saradnja nastavi i u većem obimu.

Crnadak je potcrtao da je BiH do sada imala mnogo koristi od projekata na različitim poljima - od infrastrukturnih do institucionalnih i da izražava punu spremnost da nastavi uspješnu saradnju sa Sektorom za tehničku kooperaciju, kako bi bili poboljšani kapaciteti u korištenju nuklearne tehnologije na poljima medicine, industrije, privrede i radijacijske zaštite.

Obraćanje Generalnoj konferenciji Crnadak je završio još jednom upozorenjem svim učesnicima na potencijalne opasnosti ukoliko bi došlo do odlaganja nuklearnog otpada na Trgovskoj gori, saopćeno je iz MVP-a BiH.

(FENA) J. Č.

Vezane vijesti

Razmatran javni poziv za angažovanje međunarodne pravne kuće u slučaju Trgovska gora

Grossi pozvao na ',maksimalnu suzdržanost' oko Zaporožja

IAEA održava hitan sastanak zbog napada na Zaporožje

Promo

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana

Vizija i plan urbanog razvoja Kantona Sarajevo: Transformacija grada za kvalitetniji i bolji život građana