Bosna i Hercegovina     | 18.09.2019. 14:10 |

Hrustanović: Edukacija hranitelja budućnost socijalne zaštite (VIDEO)

FENA Hazim Aljović

TUZLA, 18. septembra (FENA) - Ministar za rad, socijalnu politiku i povratak Tuzlanskog kantona Admir Hrustanović upriličio je prijem za prvu grupu trenera za hranitelje iz Tuzlanskog kantona koji su prošli edukaciju po američkom ''PRIDE'' modelu.

Radi se o prvoj licenciranoj obuci trenera za hranitelje koja se smatra velikim iskorakom u razvoju hraniteljstva u Tuzlanskom kantonu. Zakonom o hraniteljstvu u Federaciji BiH, koji je jedan od prvih reformskih zakona u oblasti socijalne zaštite, propisana je obavezna edukacija hraniteljskih porodica.

Prva edukacija po ''PRIDE'' modelu organizirana je 2017. godine. Realizovana je uz pomoć Federalnog ministarstva rada i socijalne politike u saradnji s kantonalnim ministarstvima.

Hrustanović smatra da je edukacija budućnost socijalne zaštite i hraniteljstva. Naglasio je da će rezultate edukacije najviše osjetiti djeca.

Edukacija je realizirana u saradnji sa SOS Dječijim selima BiH, uz podršku UNICEF BiH i Evropske unije.

- Multidisciplinarni i multisektorski pristup, smatramo da su to najveće vrijednosti koji smo dobili kroz trening, što do sada u sistemu socijalne zaštite nismo na ovakav način praktikovali - istakla je Alma Softić, uime SOS Dječije selo Gračanica.

Sa edukacijama hraniteljskih grupa licencirani treneri iz Tuzlanskog kantona započeli su krajem prošle godine. Do danas ih je realizovano 11, a njima je obuhvaćeno 120 hranitelja iz 70 hraniteljskih porodica.

- Na ovom treningu smo pričali o hraniteljstvu kao alternativnom načinu zbrinjavanja djece, da djeca odrastaju u nekoj drugoj porodici - rekao je Elvir Čamdžić, uime Centra za socijalni rad Banovići.

Edukaciju hranitelja u Tuzlanskom kantonu podržala je i JU Dom za djecu bez roditeljskog staranja u okviru svoje nove usluge Centar za savjetovanje i edukaciju. Do kraja augusta ove godine u TK-a pravo na hraniteljstvo ostvarila su 122 hranjenika smještena u 97 hraniteljskih porodica. Skoro trećina djece ostvarila je pravo na specijalizovano hraniteljstvo, što se smatra još jednom novinom i dobrobiti Zakona o hraniteljstvu FBiH.

Pogledajte http://www.fena.ba/video/3411

Preuzmite https://drive.google.com/drive/folders/1XoWIBZFBfOXN8ltFBasLf1STUEerEILv?usp=sharing

(FENA) L. A.

Vezane vijesti

Edukacija policijskih službenika o nasilju u obitelji

Pavić Pečenković:Povećane porodiljske naknade, dječiji dodatak i davanja po osnovu socijalne zaštite

Delić najavio izmjene Zakona - Jačanjem hraniteljstva smanjujemo institucionalno zbrinjavanje djece

Promo

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana

Vizija i plan urbanog razvoja Kantona Sarajevo: Transformacija grada za kvalitetniji i bolji život građana