Kultura     | 18.09.2019. 13:17 |

Novalić: Otkupom slika pomoći umjetnicima u radu (VIDEO)

FENA Vernera Jakupović

SARAJEVO, 18. septembra (FENA) - Predstavnici Vlade Federacije Bosne i Hercegovije primili su u svom sjedišu u Sarajevu predstavnike Upravnog odbora Fondacije za muzičke, scenske i likovne umjetnosti FBiH, predsjednika Armina Omerovića i članove Upravnog odbora te neke od predstavnika učesnika dosadašnjih projekata ove fondacije, poznate slikare, režisere, glumce, fotografe, muzičke umjetnike.

Tom prilikom je Vladi uručeno pet umjetničkih djela istaknutih bosanskohercegovačkih stvaralaca Safeta Zeca, Irfana Hoze i Vedrana Babića. Simbolično, Hozo je federalnom premijeru Fadilu Novaliću uručio njegovu sliku, jednu od navedenih pet umjetnina iz fundusa Fondacije koji sadrži ukupno 112 djela, a koja Fondacija godinama otkupljuje s ciljem da promovira i pomogne afirmisanim i mladim umjetnicima s područja cijele Federacije BiH.

U sjedištu Vlade FBiH je danas izloženo još desetak umjetničkih djela iz ovog fundusa, što je prvi put da se ovako otkupljena djela izlažu van objekata Federalnog ministarstva kulture i sporta.

Predstavnike Fondacije i umjetnike su primili, osim premijera Novalića, dopremijeri Vesko Drljača i Jelka Milićević te ministrica kulture i sporta Zora Dujmović.

Obraćajući se zvanicama, premijer je naglasio opredjeljenje i nastojanja Federalne vlade za ulaganja u budućnost mladih i perspektivnih umjetnika, što će činiti i dalje, možda i s više novca, kako se on nada.

Rad Fondacije je važan, ali i težak, naglašava Novalić izražavajući nadu da otkup bar dijelom pomaže stvaraocima. Ove godine Vlada je objavila pozive za pet projekata, za šta je izdvojeno oko pola miliona KM.

Federalni premijer je također kazao da su umjetnici značajni predstavnici društva i da je Bosna i Hercegovina zemlja najviših priznanja poput filmskog Oscara, što dokazuje da u kulturno-umjetničkoj sferi može parirati mnogo razvijenijim državama i dodatno potvrđuje potrebu ulaganja u očuvanje kulturnog i umjetničkog identiteta.

Premijer je izrazio zadovoljstvo što je uime Vlade bio domaćin današnjem skupu umjetnika iz cijele Federacije i podsjetio da je u prethodnom sličnom susretu aprila mjeseca zaključeno da je dobro izložiti na navedeni način dio otkupljenih umjetničkih slika.

Predsjednik Upravnog odbora Fondacije za muzičke, scenske i likovne umjetnosti FBiH Armin Omerović je naveo da su njen cilj i vizija očuvati kulturu Federacije BiH i dodao da je u desetogodišnjem djelovanju, s budžetom od 7.862.000 KM, Fondacija realizirala 1.144 projekata.

Upravni odbor će zaokružiti posjete svim kantonima u FBiH te razgovarati o potrebama infrastrukture iz djelokruga na koji se njeno postojanje odnosi, s posebnim ciljem da ulaže u mlade djelatnike kulture i umjetnosti. Tendencija je nastaviti podržavati stvaralaštvo, posebno mladih ljudi, kazao je Omerović podsjećajući na riječi Vinstona Čerčila kad su mu, u općim teškim okolnostima, kao vid uštede predlagali ukidanje budžeta za kulturu, a on odgovorio: „A za šta ćemo se onda boriti?“.

Direktor Teatra Kabare Tuzla Vlado Kerošević koji se također obratio tokom ovog sastanka u sjedištu Federalne vlade, naglašava da je Kabare jedan od najmlađih profesionalnih teatara i da godišnje producira pet premijera, od toga dvije za dječiju publiku, a tri za odrasle. Kerošević je naglasio i djelovanje Akademije dramskih umjetnosti Univerziteta u Tuzli koja prepoznaje nove programske sadržaje u koje treba ulagati.

Podrška iz Federalnog ministarstva kulture i sporta traje godinama "bez čega ne bismo bili u životu“, kazao je uz zahvalnost za podršku mladima u njihovim prvim koracima teatarske produkcije.

Fondacija za muzičke, scenske i likovne umjetnosti FBiH jedna je od četiri fondacije, uz Fondaciju za kinematografiju, Fondaciju za bibliotečku djelatnost i Fondaciju za izdavaštvo, koje je 2007. godine osnovala Vlada Federacije Bosne i Hercegovine. Kontinuirano, sredstvima Vlade FBiH, finansira manifestacije, programe i projekte muzičke, scenske i likovne umjetnosti od značaja za Bosnu i Hercegovinu i Federaciju BiH, s područja cijele Federacije.

Samo u ovoj godini Fondacija je najavila podršku za više od stotinu projekata iz cijele FBiH. Dosad su ukupno podržana 1.144 korisnika, od kojih 272 iz muzičke umjetnosti, 291 iz scenske, 332 likovne te 249 drugih oblika sufinansiranja.

Cilj je podržati regionalnu i međunarodnu promociju i predstavljanje umjetnika koji značajno doprinose afirmaciji bh. kulture i umjetnosti i van granica Bosne i Hercegovine te promoviraju kulturni identitet sredine iz koje dolaze i doprinose ravnomjernoj regionalnoj i nacionalnoj zastupljenosti.

Pogledajte http://www.fena.ba/video/3410/

Preuzmite https://drive.google.com/drive/folders/1h4jYcwranxBG17LYLJeVcyFoRNIM1JsD?usp=sharing

(FENA) L. A.

Vezane vijesti

Vlada FBiH donijela zaključak o usvajanju Strategije razvoja male privrede FBiH 2022-2027.

Sjednica Vlade FBiH danas u Sarajevu

Sutra u Sarajevu sjednica Vlade FBiH

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo