Svijet     | 18.09.2019. 10:28 |

SAD uvodi sankcije zbog korupcije u projektu subvencioniranja hrane u Venecueli

FENA Internet

WASHINGTON, 18. septembra (FENA) - Ministarstvo finansija Sjedinjenih Američkih Država uvelo je sankcije za tri pojedinca i 16 poslovnih subjekata za koje tvrdi da imaju veze s korupcijskom mrežom koja profitira od venecuelanskog projekta subvencioniranja hrane.

Ciljani pojedinci su rođaci kolumbijskog biznismena Alexa Naina Saaba Morana te sin Saabovog poslovnog partnera Alvara Enriquea Pulida Vargasa, navodi se u saopćenju Ministarstva finansija, prenosi Xinhua.

Poslovni subjekti su u vlasništvu ili su pod kontrolom Saaba i ljudi povezanih s njim, navodi se u saopćenju.

Američko ministarstvo je julu stavilo na listu Saaba, tvrdeći da je on lično profitirao od precijenjenih ugovora, uključujući program subvencioniranja hrane venecuelanske vlade, i usmjerio novac na pastorke venecuelanskog predsjednika Nicholasa Madura  u zamjenu za pristup venecuelanskim vladinim ugovorima.

Kao rezultat sankcija, sva imovina i računi ciljanih pojedinaca i subjekata koji se nalaze u Sjedinjenim Državama biće blokirani. Povrh toga, svim Amerikancima je zabranjeno da posluju na bilo koji način s ovim osobama ili s njihovom imovinom.

Sjedinjene Države sprovode politiku ekonomskih sankcija i diplomatske izolacije protiv venecuelanske vlade u znak podrške lideru opozicije Juanu Guaidu.

(FENA) B. D.

Vezane vijesti

Iran upozorava Washington na posljedice ako intervenira nakon napada na Izrael

Sjedinjene Američke Države još jedan sponzor Rezolucije o Srebrenici

SAD i Japan dogovorili jačanje vojne saradnje zbog napetosti s Kinom

Promo

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana