Magazin     | 18.09.2019. 08:17 |

Dogodilo se na današnji dan

FENA Cvita Kusić

MOSTAR, 18. rujna (FENA) -

- 1709. Rođen Samuel Johnson, engleski pisac i leksikograf, autor prvog modernog rječnika engleskog jezika koji je objavljen 1755., a koji je potom bio temelj engleske književnosti više od jednog stoljeća.

- 1739. Potpisivanjem Beogradskog mira okončan rat između Austrije i Turske, započet 1736. godine.

- 1759. Francuzi su nakon vojnog poraza morali prepustiti Englezima provinciju Quebec u Kanadi.

- 1819. Rođen Leon Foucault, francuski fizičar koji je ogledom s klatnom (Foucaltovo klatno) dokazao rotaciju Zemlje. Pronašao je žiroskop, usavršio teleskop i otkrio vrtložno-vihorne struje u metalnim masama.

- 1822. Francuski egiptolog Jean-Francois Champollion dešifrovao je egipatsko pismo - hijeroglife. Preveo je dijelove kamena iz Rozete, otkrivajući sličnost egipatskog jezika s koptskim - kombinacija fonetskih i ideogramskih znakova.

- 1851. Izašao prvi broj američkog dnevnika New York Times, kojeg je osnovao Henry Jarvis Raymond.

- 1888. Rođen Hamdija Kreševljaković, bh. povjesničar i književnik. Objavio je više od 350 radova iz oblasti povijesti, kulture, civilizacije, baštine BiH. 

- 1905. Rođena Greta Luisa Gustaffson, poznata kao Greta Garbo, švedska filmska glumica i jedna od najvećih glumica nijemog i zvučnog filma. Svjetsku slavu stekla je u Hollywoodu, a s filma se povukla kada je bila na vrhuncu karijere.

- 1942. Umro Ćiro Truhelka, hrvatski arheolog i povjesničar. Pisao je o prapovijesnim, rimskim i srednjovjekovnim nalazima, o turskim ispravama, stećcima, rimskom i srednjovjekovnom novcu, bosančici.

- 1961. U zrakoplovnoj nesreći iznad Sjeverne Rodezije poginuo generalni tajnik UN-a od 1953. godine, Šveđanin Hjalmar Agne Dag Hammarskjoeld.

- 1970. Umro Jimi Hendrix, američki pjevač i najčuveniji rock gitarista 20. stoljeća. Bio je pionir, inovator i samouki ljevoruki gitarista koji je presudno utjecao na rock, blues, jazz i soul.

- 2001. Okružni sud u Beogradu priopćio da je iz masovne grobnice u Batajnici kod Beograda iskopano najmanje 269 tijela za koja se sumnja da su posmrtni ostaci kosovskih Albanaca ubijenih i poginulih za vrijeme rata na Kosovu 1999.

- 2014. Građani Škotske na referendumu glasali protiv otcjepljenja od Velike Britanije. Službeni rezultati pokazali da je 55,3 posto Škota glasalo za ostanak u okviru Velike Britanije, a 44,7 posto glasalo protiv.

(FENA) C. K.

Vezane vijesti

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo