Bosna i Hercegovina     | 17.09.2019. 18:52 |

Razvoj inkluzivne kulture za bolji položaj osoba s invaliditetom

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 17. septembra (FENA) - Savez SUMERO, kao krovna organizacija u Federaciji BiH za podršku osobama s intelektualnim teškoćama, u proteklom periodu realizirala je aktivnosti na projektu “Program osnaživanja djece i mladih o inkluzivnoj kulturi i zajednici“

Kako je saopćeno iz ove organizacije, cilj projekta je uspostava praktičnih modela intersektorske saradnje obrazovanja i socijalne zaštite kako bi se za uspješno inkluzivno obrazovanje, razvila i inkluzivna kultura prema osobama s invaliditetom. Projekt je implementiran sa više škola i fakulteta te uz podršku Federalnog ministarstva obrazovanja i nauke.

Da bi postali nosioci i aktivni sudionici inkluzivnog obrazovanja, stručnjaci, ali i studenti i učenici moraju biti spremni da razvijaju ne samo svoje znanje, nego i vještine i stavove. Pored potrebe da se u lokalnim zajednicama uspostavljaju novi modeli koji će osobama s invaliditetom omogućiti podršku za samostalan život, neophodan je i razvoj efektivnih usluga u zajednici u oblasti obrazovanja.

-Kroz živu komunikaciju i interakciju između osoba s invaliditetom, organizacija koje ih zastupaju i javnog sistema socijalne zaštite s jedne strane te aktera iz oblasti obrazovanja s druge strane, uvidjeli smo širinu i prostor za doprinos unapređenju položaja marginaliziranih skupina u našoj zemlji - kazao je direktor Saveza SUMERO Haris Haverić.

Dodaje da SUMERO centar za podršku osobama s invaliditetom predstavlja model i inovaciju u oblasti inkluzivne kulture življenja u zajednici te model inkluzivnog obrazovanja kojeg redovno posjećuju akteri iz oblasti predškolskog, srednjeg i visokog obrazovanja.

(FENA) L. A.

Vezane vijesti

Potpisan ugovor o saradnji između USAID-a i Saveza 'Sumero' (VIDEO)

Garibija: Vidljiva razlika tradicionalnog i Sumerovog koncepta rada

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'