Bosna i Hercegovina     | 17.09.2019. 15:55 |

HDZ BiH: Moramo se vratiti razgovorima i pronalasku zajedničkih rješenja

FENA Saopćenje

MOSTAR, 17. rujna (FENA) - Hrvatska demokratska zajednica (HDZ) BiH ističe kako bi budući koraci partnerskih stranaka, koji će pomoći da BiH ne postane žrtva blokada i zastoja, trebali biti uspostavljanje vlasti, poštivanje ravnopravnosti konstitutivnih naroda i njihovih legitimnih političkih predstavnika, te pronalazak kompromisa i pristupanje rješenju problema.

"Samo zajedničkim djelovanjem i promišljanjem BiH će imati stabilnu budućnost, a svako nametanje jednostranih odluka i koncepata narušava odnose u BiH i vodi novoj političkoj krizi", stoji u priopćenju HDZ-a BiH.

U priopćenju je navedeno i to kako je Sporazum o uspostavi vlasti, kojeg su potpisali predsjednici SDA, SNSD-a i HDZ-a BiH, jedino rješenje koje po njihovim riječima sveobuhvatno zadovoljava kriterije izbornih pobjednika i uspostavlja principe dugoročnog zajedničkog djelovanja.

"Trenutno je, nažalost, kompromis oko ključnih pitanja narušen, no okvir djelovanja se mora afirmirati aktivnim sudjelovanjem sve tri stane", kažu iz HDZ-a.

Također dodaju kako se BiH približava ulasku u novu godinu bez donesenog proračuna, što po njihovim riječima donosi rizik i moguću destabilizaciju.

"BiH mora napredovati u provedbi reformi i pristupanja EU i NATO-u. Kao dio reformskih procesa posebno se ističe pitanje održavanja izbora u Mostaru, koji je osim političkog prioriteta istovremeno i test zrelosti demokratskog društva BiH. Održavanje izbora u Mostaru konačno će omogućiti građanima Mostara da biraju vlast i budu izabrani, no i taj napredak ovisi o uspostavi vlasti", navode iz HDZ-a BiH.

Apelirajući na političku odgovornost i temeljna demokratska načela o formiranju vlasti, HDZ BiH poziva na povratak razgovorima i pronalasku zajedničkih rješenja koje će jamčiti stabilnost, razvoj i napredak te spriječiti daljnje nesuglasice i podijeljenost.

"Alternativa zajedničkom djelovanju ne postoji. Dijalog i kompromisi moraju biti imperativi ozbiljnog, konstruktivnog i odgovornog političkog djelovanja", stoji u priopćenju HDZ-a BiH.

(FENA) R. G.

Vezane vijesti

HDZ BiH: Domaći dužnosnici moraju predvoditi političke procese i europske integracije BiH

Priopćenje za javnost Gradskog odbora Mladeži HDZ-a BiH Široki Brijeg

HDZ BiH: Dan neovisnosti poziva na ustavno domoljublje, nastavljamo raditi na europskom putu BiH

Promo

BBI Banka nagrađuje za ukazano povjerenje novim Programom lojalnosti

Obuka za CNC operatere u Tehnološkom parku INTERA

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom