Bosna i Hercegovina     | 17.09.2019. 14:57 |

Utvrđene izmjene i dopune Prostornog plana TK (VIDEO)

FENA Saopćenje

TUZLA, 17. septembra (FENA) - Vlada Tuzlanskog kantona danas je na sjednici utvrdila Prijedlog izmjena i dopuna Prostornog plana za područje Tuzlanskog kantona 2005-2025. godina, a razlog je usklađivanje osnovnih namjena površina sa postojećim i planiranim stanjem u prostoru na osnovu prostornih planova općina i gradova Tuzlanskog kantona.

Kako je saopćeno nakon sjednice Vlade TK, osnova za izradu izmjena i dopuna Prostornog plana su smjernice iz Odluke o pristupanju izradi izmjena i dopuna Prostornog plana, usvojeni prostorni planovi gradova i općina Kantona, urađene Studije ranjivosti prostora za područje Kantona i Studije upotrebne vrijednosti zemljišta za općine/gradove, šumsko-gospodarske osnove, orto-foto snimci iz 2012. godine i druga relevantna dokumentacija.

Osnovne izmjene i dopune Prostornog plana odnose se na prihvatanje utvrđenih opredjeljenja iz prostornih planova gradova i općina Tuzlanskog kantona, ažuriranje granice Kantona, gradova i općina, te naseljenih mjesta, ažuriranje stanja i planiranih površina poljoprivrednog, šumskog i građevinskog zemljišta (stanovanje i privreda), mineralnih resursa, izmjena i dopuna saobraćajne i druge infrastrukture, prirodnog i kulturno historijskog naslijeđa, te ugroženih površina (klizišta, minski sumnjive površine).

Predloženim izmjenama i dopunama Prostornog plana za područje Tuzlanskog kantona 2005-2025., zadovoljeni su osnovni ciljevi izrade da se kroz ažuriranje i aktualizaciju stanja prostornog uređenja na području Kantona, te prilagođavanjem promjenama u prostoru i okruženju, obezbijedi brži privredni i društveni razvoj Kantona, uz racionalno korištenje i svrhovito upravljanje resursima radi zaštite prostora, poštujući pri tome principe humanog održivog razvoja utvrđene Prostornim planom Tuzlanskog kantona.

Izrada ovog dokumenta provedena je u skladu sa zaključkom Skupštine TK, a nakon provedene javne rasprave. Također, Ministarstvo prostornog uređenja i zaštite okolice je, kao nosilac pripreme plana, izvršilo detaljan uvid u nacrt planskog dokumenta koji je prošao fazu javnog uvida, razmotrilo Izvještaj o provedenoj javnoj raspravi, dalo svoje primjedbe, prijedloge i sugestije, koje je nosilac izrade plana razmotrio i uvažio, te ugradio u prijedlog planskog dokumenta.

Sve dostavljene primjedbe, prijedlozi, sugestije i zahtjevi koji su opravdani i nisu u suprotnosti sa zakonskim odredbama, su prihvaćeni i ugrađeni u danas utvrđeni prijedlog dokumenta, koji će nakon današnjeg utvrđivanja biti upućen Skupštini Tuzlanskog kantona u dalju proceduru.

Vlada je na današnjoj sjednici utvrdila Prijedlog odluke o davanju saglasnosti za izgradnju objekta "Roditeljska kuća“ u krugu Klinike za dječje bolesti Javne zdravstvene ustanove Univerzitetski klinički centar Tuzla, u skladu sa Predugovorom o osnivanju prava građenja.

Prijedlog odluke će, kako je saopćeno, biti upućen Skupštini TK na razmatranje i usvajanje.

Ovim prijedlogom predviđeno je, između ostalog, da Kantonalna skupština iskaže punu podršku inicijativi za izgradnju objekta "Roditeljska kuća“ u krugu Klinike za dječje bolesti Javne zdravstvene ustanove Univerzitetski klinički centar Tuzla, u skladu sa Predugovorom o osnivanju prava građenja, zaključenim između Vlade TK, Javne zdravstvene ustanove Univerzitetski klinički centar Tuzla i Udruženja "Srce za djecu oboljelu od raka“.

Ovim je Vlada i okončala svoje obaveze u vezi sa stvaranjem preduslova za izgradnju ovog objekta, a sve dalje aktivnosti, nakon što i Skupština donese ovu odluku, vodit će Univerzitetski klinički centar Tuzla.

Pogledajte http://fena.ba/video/3403

Preuzmite https://drive.google.com/drive/folders/162VACOeb5P_9QyKYEUfFhE3cB9sg_avO?usp=sharing

(FENA) L. A.

Vezane vijesti

Sjednica Vlade FBiH danas u Sarajevu

Sutra u Sarajevu sjednica Vlade FBiH

Rusija traži novu sjednicu Vijeća sigurnosti UN-a o NATO-ovom bombardiranju SR Jugoslavije

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo