Kultura     | 19.09.2019. 11:39 |

Predstava All Inclusive Amile Terzimehić u Pozorištu mladih

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 19. septembra (FENA) - Pretpremijera predstave All Inclusive koja je tema istraživanja studentice glume master studija Amile Terzimehić na Akademiji scenskih umjetnosti u Sarajevu bit će igrana u Pozorištu mladih Sarajevo u petak, 20. septembra.

Predstava je namijenjena za odrasle osobe, a režiju su uradile Amila Terzimehić i Ena Kurtalić. U predstavi igraju Amila Terzmehić, Ena Kurtalić, Jasmin Džemidžić i Merima Dervović. Kostimografiju i scenografiju je uradila Lejla Hodžić, saradnik za dramaturgiju je bila Emina Omerović, a dizajn plakata je uradila Nađa Čengić. Mentor rada je bio Ermin Bravo.

 Direktorica Pozorišta mladih Sarajevo Lejla Panjeta je izjavila da predstava All Inclusive, u kojoj osobe s invaliditetom scenskim pokretom govore o posebnim potrebama koje imamo svi i u kojoj se kroz magistarski rad autorice Amile Terzimehić istražuje sopstveno tijelo, granice i mogućnosti prihvatanja sebe i drugog.

-Ova predstava za odraslu publiku, ispituje arhetipske obrasce Ružnog pačeta kroz Lacanov svijet u ogledalu i sukob s tim svijetom - rekla je Panjeta. 

Amila Terzimehić je izjavila da predstava "All Inclusive" govori o  slobodi i drugačijem.

-Ona je rezultat višemjesečnog istraživanja koje se temeljilo na dijalogu moje tijelo i ja. Kao umjetnici imamo obavezu mijenjati mišljenje ljudi, buditi svijest, ukazivati na probleme i postavljati pitanja. Aktivnim učešćem osoba sa invaliditetom rušimo stereotipe na način da oni mogu biti glumci i performeri. Svi smo jednaki na sceni - rekla je .“

 Pozorište mladih nastavlja da prevazilazi granice i otvara svoja vrata autorima sa inovativnim, originalnim i kreativnim rezultatima u svim oblastima umjetničkog izražavanja, uz prilagodjenje za osobe sa invaliditetom, navodi se u saopštenju Pozorišta mladih. 

(FENA) M. B.

Vezane vijesti

Premijera predstave 'Večera budala' 7. novembra u Pozorištu mladih Sarajevo

Četiri nagrade Festivala 'Lutfest' za predstavu 'Ježeva kućica' Pozorišta mladih Sarajevo

Lutke grand ginjole po prvi put na sceni Pozorišta mladih Sarajevo

Promo

Obuka za CNC operatere u Tehnološkom parku INTERA

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!