Bosna i Hercegovina     | 17.09.2019. 13:24 |

Vlada TK - Stipendiranje učenika za smjerove s Liste deficitarnih zanimanja

FENA Saopćenje

TUZLA, 17. septembra (FENA) - Vlada Tuzlanskog kantona utvrdila je danas kriterije, postupak i načina isplate za dodjelu stipendija redovnim učenicima prvih razreda srednjih škola koji upišu zanimanje s Liste deficitarnih zanimanja za školsku 2019/2020. godinu.

Stipendije redovnim učenicima za školsku 2019./2020. dodjeljivat će se u ukupnom iznosu od 855 KM, odnosno po 95 KM za devet mjeseci, a za ove namjene Vlada TK je u Budžetu osigurala ukupno 100.000 KM.

Po deficitarnom zanimanju bit će stipendirano po 25 redovnih učenika, a ukoliko je za neko zanimanje broj učenika manji od 25 učenika kojima se dodjeljuju stipendije, preostale ne dodijeljene stipendije dodijelit će se učenicima drugih deficitarnih zanimanja. Deficitarna zanimanja za školsku 2019./2020. godinu su: bravar, metalostrugar, instalater centralnog grijanja, električar, zidar-fasader-izolater, armirač, rukovalac rudarske mehanizacije površinskog kopa, keramičar, stolar i tapetar.

Vlada TK je danas prihvatila Informaciju o rješavanju upravnih stvari u upravnom postupku u organima uprave, samostalnim kantonalnim upravama i samostalnim upravnim organizacijama Tuzlanskog kantona u 2018. godini.

Prema iskazanim podacima u izvještajima u 2018., kantonalni organi uprave su imali ukupno 98.664 predmeta upravnog rješavanja i 85.665 zahtjeva za izdavanje uvjerenja, odnosno drugih isprava. Na osnovu pokazatelja iz obrazaca, koji su sastavni dio ove Informacije, može se zaključiti da je najviše predmeta bilo u radu u Ministarstvu obrazovanja i nauke, zatim u Ministarstvu unutrašnjih poslova te Ministarstvu trgovine, turizma i saobraćaja.

Prema navedenom u pojedinačnim izvještajima o rješavanju upravnih stvari u upravnom postupku, evidentno je da stanje upravnog rješavanja u kantonalnim organima uprave i upravnim organizacijama, u cijelosti posmatrano je zadovoljavajuće. Ipak, poboljšanjem kvalifikacione strukture, može se postići još bolja efikasnost u radu u pogledu rješavanja upravnih stvari u upravnom postupku, navodi se u Informaciji koja sadrži i druge mjere koje bi trebale rezultirati dodatnim poboljšanjima u ovoj oblasti.

Također, Vlada TK je prihvatila i Informaciju o rješavanju upravnih stvari u upravnom postupku u službama za upravu Grada Tuzla i općina na području Tuzlanskog kantona za 2018. godinu.

Kada je riječ o predmetima koji nisu riješeni u izvještajnom periodu, kod gotovo svih jedinica lokalne samouprave, procentualno je iskazano više predmeta za koje je istekao propisani rok za rješavanje u odnosu na broj predmeta koji nisu riješeni do kraja izvještajnog perioda, a za koje nije istekao zakonski rok za rješavanje. Ono što se nameće kao zaključak jeste da ulaganjem u savremenu opremu a naročito opremanjem centara za pružanjem usluga građanima, povećava se i efikasnost u rješavanju upravnih predmeta, zatim, uvođenjem elektronskog registra postupaka na bazi kojeg stranke mogu, putem interneta dobiti informacije o svim administrativnim postupcima koji se vode u gradskim i općinskim službama, te izraditi obrasce radi lakšeg komuniciranja, čime se olakšava strankama poduzimanje odgovarajućih radnji u postupcima.

Vlada TK je danas dala saglasnost na Odluku Kantonalnog štaba civilne zaštite o odobravanju 20.000 KM Općini Banovići i 35.000 KM Općini Čelić, kao jednokratne novčane pomoći za otklanjanje posljedica koje su izazvane poplavama iz maja i juna ove godine. Također, Vlada je prihvatila tekst Zahtjeva Kantone vlade za dodjelu sredstava Federacije BiH za otklanjanje posljedica nastalih djelovanjem prirodne nesreće uslijed spomenutih poplava i klizišta.

Na današnjoj sjednici Vlada TK je donijela i odluke o visini osnovice za obračun plaća za august 2019. i naknadi za ishranu zaposlenih u oblastima obrazovanja, policije, pravosuđa i uprave u Tuzlanskom kantonu. Osnovica je nepromijenjena i iznosi 404 KM, a naknada za ishranu devet KM po izrađenom danu, izuzev za pripadnike Jedinice za podršku MUP-a TK i Policijskih službenika jedinice policije za sprečavanje narušavanja javnog reda i mira, za koje je navedena naknada utvrđena posebnom odlukom, saopćeno je iz Tuzlanskog kantona.

(FENA) M. B.

Vezane vijesti

U Tomislavgradu potpisani ugovori o dodjeli stipendija za 67 studenta

Hrvatska Vlada donijela 6. antiinflacijski paket vrijedan 503 milijuna eura

Vlada Kosova potvrdila sastanak Escobara s Kurtijem u popodnevnim satima

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo