Kultura     | 16.09.2019. 15:21 |

Festival savremenog performansa "Zvrk 2019." od 19. do 28. septembra

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 16. septembra (FENA) - Mostar, Banja Luka i Sarajevo ugostit će od 19. do 28. septembra peto izdanje Internacionalnog interdisciplinarnog festivala savremenog performansa "Zvrk 2019.", saopćili su organizatori.

Ovaj festival specifičan je po tome što cjelokupni program plesnih i umjetničkih performansa predstavlja u javnom prostoru, izvan okvira tradicionalnih scenskih institucija.

Po tom konceptu, a po ugledu na najnovije svjetske trendove koji žele približiti scenske umjetnosti što široj javnosti i ostvariti interakciju umjetnika s publikom, ovogodišnji festival će se predstaviti na različitim lokacijama tri bosanskohercegovačka grada.

Tokom sedam dana, publici će, po najavama organizatora, ponuditi veoma bogat i kvalitetan program, uz učešće umjetnika iz Libana, Švedske, Amerike, Njemačke, Francuske, Sirije, Palestine, Danske, Albanije, Belgije, Hrvatske i Bosne i Hercegovine.

- Kao i prethodnih godina, programska selekcija festivala će omogućiti bh. publici da upozna veoma širok spektar mogućih estetika, trendova, umjetničkih pristupa i autorskih praksi. "Zvrk" želi preispitati granice savremenog plesa u javnom prostoru i njegove realizacije kroz granične i hibridne forme kao što su performans, koncert, instalacija i slično - ističe umjetnička direktorica festivala Jasmina Prolić.

Promocija savremenog plesa i edukacija novih generacija plesača, umjetnika i autora u Bosni i Hercegovini, osnovni su ciljevi festivala "Zvrk", kao i razmjena i upoznavanje šire publike, omladine i učenika s međunarodnim trupama i umjetnicima ovog specifičnog scenskog izraza koji uspostavlja novi oblik komuniciranja i slobodnog kreativnog izražavanja.

Od osnivanja, bogatim sadržajima plesnih i scenskih performansa koje predstavlja u Bosni i Hercegovini, "Zvrk" kontinuirano doprinosi stvaranju visokih estetskih vrijednosti iz oblasti koreografije u BiH, kulturnoj integraciji zemlje u evropske okvire, kao i promociji bh. kulture u Evropi.

Odziv publike je odličan, navode organizatori, što je potvrda da postoji interes javnosti za ovaj vid umjetnosti.

(FENA) H. D.

Vezane vijesti

Svjetska premijera filma 'Hako' na Martovskom festivalu u Beogradu

Najave događaja za 26.03.2024. godine (utorak)

Najave događaja za 26.03.2024. godine (utorak)

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo