Regija     | 16.09.2019. 14:45 |

Deveti Beogradski bezbjednosni forum od 16. oktobra

FENA Agencije

BEOGRAD, 16. septembra (FENA) - Deveti Beogradski bezbjednosni forum "U potrazi za pravdom u svijetu podjela" bit će održan u od 16. do 18. oktobra, uz učešće brojnih domaćih i svjetskih zvaničnika i stručnjaka, među kojima je i specijalni izaslanik SAD za zapadni Balkan Metju Palmer.

Učesnici diskusija na devetom Beogradskom bezbjednosnom forumu ponudit će odgovore na značajna pitanja - može li međunarodna zajednica da prevaziđe razlike i pronađe jedinstven pristup očuvanju svojih osnovnih vrijednosti, koja je uloga regionalnih aktera u tom procesu i na koji način se mogu riješiti dugotrajni "zamrznuti konflikti".

Bit će riječi i o krizi liderstva i "plimi populizma", neujednačenom rastu i povećanju nejednakosti, koji pojačavaju težnju i potrebu za pravdom u svijetu.

Države ugrožavaju takozvane hibridne prijetnje, klimatske promjene, demografske krize i nove migracije, koje se odvijaju istovremeno u kontekstu sve veće globalne konkurencije i konfrontacije između Zapada i Istoka, Severa i Juga, ali i unutar društava.

Tokom tri dana bit će riječi o održivosti koncepta vojne neutralnosti, situaciji u Evropskoj uniji 15 godina nakon velikog proširenja, ekološkoj bezbjednosti u svjetlu aktuelnih klimatskih promjena, ulozi žena u izgradnji mira na Balkanu, kao i normalizaciji odnosa Beograda i Prištine i stavovima građana o potencijalnom sporazumu, prenosi Tanjug.

Forum će i ove godine biti otvoren akademskim događajem na temu "Regionalna bezbjednost i liberalizam u povlačenju", koji okuplja mlade i perspektivne istraživače iz Srbije i regiona.

Beogradski bezbjednosni forum je jedini događaj ove vrste koji je rezultat inicijative organizacija civilnog društva: Beogradskog fonda za političku izuzetnost, Evropskog pokreta u Srbiji i Beogradskog centra za bezbjednosnu politiku.

Od prvog izdanja u 2011. godini, BSF se ubraja u najprestižnije događaje u oblasti bezbjednosti i spoljne politike u jugoistočnoj Evropi.

Svake godine okuplja više od 100 govornika i 700 učesnika, među kojima su donosioci odluka i kreatori politika, predstavnici bezbjednosnih institucija, civilnog društva, međunarodne i akademske zajednice iz Srbije i regiona, ali i ostalih dijelova Evrope i svijeta.

 

(FENA) N. M.

Vezane vijesti

Srbija: Brnabić će raspisati nove beogradske izbore za 2. lipnja

Vučević: Rok za izbore 2. lipnja je prilika za spuštanje tenzija među strankama

Vučević: Beogradske izbore treba raspisati što prije

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo