Svijet     | 16.09.2019. 14:39 |

Netanjahu pred izbore obećava aneksiju naselja na Zapadnoj obali

FENA Internet

TEL AVIV, 16. septembra (FENA) - Izraelski premijer Benjamin Netanjahu je, uoči ponovnih parlamentarnih izbora u toj zemlji, rekao da će anektirati "sva naselja na Zapadnoj obali", uključujući i enklavu koja se nalazi duboko u palestinskoj teritoriji.

Ponovljeni izbori će se odrŽati sutra, što je situacija bez presedana i bez garancije da će ovo glasanje, za razliku od aprilskih izbora, dati odlučujući rezultat, ocjenjuje AP.

Izraelsko biračko tijelo je duboko podijeljeno po vjerskim, etničkim i ideološkim linijama, a fragmentirani parlamentarni sistem čini izgradnju koalicije "škakljivim poslom", navodi američka agencija.

U aprilu je djelovalo kao da će premijer Benjamin Netanjahu imati jasan put ka vlasti s desničarskim Likudom i tradicionalnim jevrejskim ultrapravoslavnim i nacionalističkim saveznicima koji su mu osigurali većinu u parlamentu koji ima 120 mjesta.

Ali, kako agencija prenosi, kada se "tvrdoglava" stranka Avigdora Libermana Jisrael Bejtenu usprotivila prekomjernom uticaju vjerskih stranaka, Netanjahu je ostao sa samo 60 pristalica, odnosno falila mu je jedna za većinu.

Umjesto da dozvoli alternativnom kandidatu ššansu da formira vladu, raspustio je parlament i sazvao još jedne vanredne izbore.

Ispitivanja javnog mnijenja ponovo pokazuju da njegov glavni protukandidat, centristička Plava i bijela stranka veoma blizu. Obje stranke bi mogle da se bore za formiranje većinske koalicije sa svojim manjim saveznicima.

Zajednička vlada dvije najveće partije bila bi najracionalniji izlaz iz ove situacije, ocjenjuje AP, ali Plavi i bijeli su se zarekli da neće sarađivati sa Netanjahuom zbog optužbi za korupciju sa kojima se premijer suočava.

Ne očekuje se, međutim, da Netanjahu sa najdužim premijerskim stažom u istoriji Izraela pristane da sjedi u vladi koju neko drugi predvodi, zaključuje AP.

(FENA) B. D.

Vezane vijesti

Izrael pojačao zračne napade na Rafah

Izraelska vojska spremna da evakuira palestinske civile i napadne skloništa Hamasa u Rafahu

Šef izraelske vojne obavještajne službe podnio ostavku zbog 7. oktobra

Promo

Generalnoj direktorci kompanije m:tel Jeleni Trivan uručeno priznanje Zlatni grb grada Banjaluka

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu