Kultura     | 16.09.2019. 14:48 |

Prva proba za predstavu 'Ljepotica i zvijer', premijera 31. oktobra

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 16. septembra (FENA) – U Pozorištu mladih Sarajevo 31. oktobra bit će premijerno izvedena predstava "Ljepotica i zvijer", u režiji Adisa Bakrača.

Tim povodom je danas održana prva proba za predstavu, a direktorica Pozorišta mladih Lejla Panjeta je pojasnila da su verzije bajke o Ljepotici i zvijeri mnogobrojne, a elementi variraju u modernim adaptacijama, da bi se ukazalo na probleme adolescencije, rastavljenosti roditelja, prevazilaženja Edipovih kompleksa, pomirenja ega, superega, i da, shvatanja da izgled i kako se vidimo nije važan, otkrivanja unutrašnje snage i karaktera, itd.

Reditelj Adis Bakrač smatra da su dileme i pitanja koje ova bajka postavlja identični pitanjima i dilemama današnjeg vremena, a prije svega, tu je tema vječite borbe između dobra i zla, pitanja da li dobar uopšte vrijedi biti i na koji način se može postati sretan.

Glavni likovi ove predstave žele svijet učiniti boljim i pravednijim, zbog toga su spremni i sami sebe istinski promijeniti, dok šarolika plejada sporednih likova kroz komične situacije progovara o ozbiljnim problemima i ukazuje na ljudsku potrebu za druženjem i povjerenjem iz kojih nastaju ljubav i prijateljstvo, saopćeno je iz Pozorišta mladih Sarajevo.

U predstavi igraju Darja Badnjević, Mak Čengić, Edhem Husić, Damir Kustura, Mirza Dervišić, Edin Avdagić, Nadine Mičić, Ivana Vojinović, Zulejha Kečo, Ana Kuzmanović i Naida Hamzić. Audio naraciju za slijepa i slabovidna lica radi Semir Krivić.

Dramaturg je Segor Hadžagić, a scenograf Vedran Hrustanović. Kostimografiju radi Amna Kunovac, a koreografiju Belma Čečo Bakrač, do će muziku komponovati Nedžad Merdžanović, a masku i šminku radi Maja Talović.

 

(FENA) L. A.

Vezane vijesti

Premijera predstave 'Večera budala' 7. novembra u Pozorištu mladih Sarajevo

Četiri nagrade Festivala 'Lutfest' za predstavu 'Ježeva kućica' Pozorišta mladih Sarajevo

Lutke grand ginjole po prvi put na sceni Pozorišta mladih Sarajevo

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo