Bosna i Hercegovina     | 16.09.2019. 11:42 |

Sekulić: Mladi su privučeni pitanjem o toleranciji i o njenim limitima (VIDEO)

FENA Sanda Hrkić

SARAJEVO, 16. septembra (FENA) - U Centru za interdisciplinarne studije Univerziteta u Sarajevu (UNSA) počelo je šesto izdanje ljetne škole nazvane 'Propitivanje kulture tolerancije'. Ta međunarodna škola zajednički je program Univerziteta Milano-Bicocca iz Italije te Univerziteta u Sarajevu i Univerziteta u Istočnom Sarajevu.

Organizatori navode da će škola propitivati evropske modele demokracije i socijalne pravde iz transnacionalne perspektive, te nove zidove i forme netolerancije, diskriminacije i nasilja koji se javljaju u postneoliberalnoj eri obilježenoj rastućim populizmom i radikalizacijom.

Profesorica Tatjana Sekulić uime Univerziteta Milano-Bicocca kazala je novinarima prije početka skupa da je projekt nastao iz dugogodišnje suradnje i dokaz je da su rezultati mogući, uz naporan rad i trud. Mladi su, kaže, privučeni pitanjem o toleranciji i o njenim limitima.

- Ljetna škola opstaje već šestu godinu, educirano je oko 160 studenata odabranih među 500 mladih koji su aplicirali. Radi se o mladim ljudima iz Evrope, Azije, Afrike, Sjeverne Amerike - naglasila je prof. Sekulić. Za sebe kaže da je bivša studentica sarajevskog Univerziteta. Diplomirala je 1986. godine filozofiju i sociologiju na Filozofskom fakultetu, a 1999. doktorirala na Univerzitetu u Milanu.  

Student završne godine master studija Međunarodni odnosi i diplomacija na FPN u Sarajevu Muamer Hirkić polaznik je ljetne škole jer smatra da je, osim formalnog koje dobiva na fakultetu, bitno i neformalno obrazovanje.

- Bitno je da se umrežimo, da naš univerzitet surađuje s drugim univerzitetima. Tako upoznajemo druge ljude, otvaramo mogućnost za suradnju - kazao je novinarima.   

Rektor sarajevskog Univerziteta Rifat Škrijelj na zvaničnom otvaranju skupa istaknuo je značaj te škole, te zahvalio svima koji su sudjelovali u organizaciji ovogodišnje ljetne škole. Sudionike i prijatelje projekta pozvao je da iskoriste priliku za učenje, diskusiju i propitivanje ovogodišnjih tema.   

Prorektor Univerziteta u Istočnom Sarajevu Dejan Bokunjić kaže da će mnoge teme biti obrađene tokom Međunarodne ljetne škole 'i vrlo je važno da se ta škola održava na Univerzitetu u Sarajevu i Istočnom Sarajevu'.

- Važno je i da će nastavnici s našeg univerziteta predavati, a razgovarat će se o različitim, ali zanimljivim temama. Iskoristite ovu mogućnost da razmijenite ideje, jedni s drugima. Mislim da je ovo najbolje mjesto za izučavanje kulture tolerancije - poručio je na otvaranju skupa.

Šesto izdanje ljetne škole održava se od 16. do 22. septembra, a pohađat će je 37 sudionika iz 17 država s tri kontinenta. Osim na Univerzitetu u Sarajevu, po jedan dan, predavanja će biti održana na Sveučilištu u Mostaru i Univerzitetu 'Džemal Bijedić' te na Univerzitetu u Istočnom Sarajevu.

Predavanja će, tokom tog intenzivnog treninga, držati eminentni predavači univerziteta u Italiji i BiH, te drugih regionalnih i evropskih univerziteta.

Ovogodišnje izdanje pod nazivom 'Evropske integracije nakon pada Berlinskog zida' posvećeno je tridesetoj obljetnici revolucionarne 1989. godine.

Tokom škole će (u utorak u 19 sati) biti upriličeno otvorenje multimedijalne izložbe 'Uspon i pad' koju su osmislili umjetnici Jim Marshall i Matteo Ceschi, te diskusija 'Ratovi u Jugoslaviji 1991–2001.: Šta smo naučili?' (u četvrtak 19. septembra od 14.30 sati). Potom će uslijediti svečano otkrivanje murala 'Buđenje', mladog umjetnika Rikarda Druškića (u 17 sati). Ti događaji bit će održani u Historijskom muzeju Bosne i Hercegovine, a organizirani su u saradnji s Ambasadom Republike Italije te EU info centrom.

Pogledajte http://fena.ba/video/3392

Preuzmite https://drive.google.com/drive/folders/1rgMO6QQbE9gPmC5kjGGrx8kcSHYXG_Hk?usp=sharing

(FENA) H. D.

Vezane vijesti

Mesihović posjetila Fakultet za kriminalistiku, kriminologiju i sigurnosne studije

Mesihović i delegacija Univerziteta u Sarajevu o strateškim i razvojnim programima

Održan koncert profesorica Muzičke akademije UNSA kao dio programa Inkluzivni univerzitet

Promo

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana