Svijet     | 16.09.2019. 11:34 |

Putin, Rohani i Erdogan u Ankari na sastanku o Siriji

FENA Internet

ANKARA, 16. septembra (FENA) - Turska je domaćin petog trilateralnog samita turskog, ruskog i iranskog lidera gdje će glavna tačka dnevnog reda biti situacija u Siriji.

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan sastat će se danas sa svojim ruskim i iranskim kolegom Vladimirom Putinom i Hasanom Rohanijem u predsjedničkoj palati u glavnom gradu Ankari, prenosi Agencija Anadolija (AA).

Cilj samita je procjena najnovijih dešavanja u ratom pogođenoj Siriji, posebno u gradu Idlibu, okončanje sukoba, osiguranje potrebnih uslova za dobrovoljni povratak izbjeglica, postizanje trajnog primirja i političkog rješenja za sirijska previranja.

Tokom bilateralnih razgovora, očekuje se da će predsjednik Erdogan razmijeniti mišljenja s Putinom i Rohanijem o bilateralnim odnosima kao i o regionalnim i međunarodnim dešavanjima.

Astanski mirovni proces, koji nastoji okončati sirijski sukob, pokrenut je u januaru 2017. na inicijative Turske, Rusije i Irana. Ukupno 13 sastanaka je održano u Astani u Kazahstanu.

Turska i Rusija složile su se prošlog septembra da pretvore Idlib u zonu deeskalacije u kojoj su agresijski akti izričito zabranjeni.

Međutim, sirijski režim i njegovi saveznici  su kršili uslove primirja, vršeći česte napade unutar zone deeskalacije.

U ovoj zoni trenutno živi oko četiri miliona civila, uključujući stotine hiljada ljudi raseljenih posljednjih godina iz gradova pod vlašću sirijskog režima.

Erdogan je upozorio da bi daljnja agresija režima i saveznika mogla izazvati priliv miliona izbjeglica u Tursku, koja trenutno ima preko 3,6 miliona raseljenih Sirijaca, što Tursku čini zemljom s najvećim brojem izbjeglica na svijetu.

(FENA) B. D.

Vezane vijesti

U napadu sumnjivih militanata Islamske države u Siriji 11 ubijenih

Izrael izveo raketne napade na vojne ciljeve kod sirijske prijestolnice Damaska

U izraelskim zračnim udarima u Siriji pogođene regije Damask i Homs

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo