Svijet     | 16.09.2019. 10:55 |

OSCE obilježava godišnjicu mirnih revolucija iz 1989. godine

FENA Saopćenje

VARŠAVA, 16. septembra (FENA) - Baršunaste revolucije, koje su se dogodile u Centralnoj istočnoj Evropi prije 30 godina, zaslužne su za vrijeme optimizma koje nam je neohpdno da se odupremo prijetnjama protiv naših demokratija, koje se stalno gomilaju, istakli su govornici na godišnjoj konferenciji za ljudska prava, a kojem je domaćin OSCE-ov Ured za demokratske institucije i ljudska prava (ODIHR) održanoj u Varšavi, saopćeno je iz bečkog sjedišta OSCE-a.

- S neizmjernim ponosom gledam na dostignuća tajne opozicije i pokreta Solidarnost, koji sam imao privilegiju da vodim - rekao je Lech Walesa, vođa pokreta Solidarnost i dobitnik Nobelove nagrade za mir koji je pomogao u provođenju transformacija 1989. godine.

Walesa je rekao da je zbog ključne uloge ove zemlje u mirnim revolucijama 1989. godine, OSCE osnovao Ured za demokratske institucije i ljudska prava u Poljskoj.

- Ja sam impresioniran onim što ODIHR od tada radi na povećanju poštovanja ljudskih prava i vladavina zakona u mnogim zemljama. Ali zaostajanje koje vidimo i u novim demokratijama na istoku i u etabliranim demokratijama zapada jasno daje do znanja da borba još nije gotova - kazao je nobelovac.

Sukobi diljem regije u kojoj se nalazi OSCE i sve veći nedostatak solidarnosti sa zajednicama koje su isključene iz društva i koje trpe diskriminaciju razlozi su zašto trebamo gajiti dijalog i uložiti napore da se pokaže suštinska uloga ljudskih prava u razvoju i održavanju naših demokratija.

- Neophodni su nam razgovori između država i civilnih društava i potrebna nam je platforma na kojoj ćemo ovo održavati - kazao je Miroslav Lajčak, ministar vanjskih poslova Slovačke i predsjedavajući OSCE-a.

Lajčak je dodao da je Provedbeni sastanak ljudske dimenzije (Human Dimension Implementation Meeting) mjesto "gdje se može biti otvoren, gdje se može kritikovati, ali gdje će se uvijek ukazati poštovanje. HDIM je stub ljudske dimenzije. A ljudska dimenzija je srce Helsinškog procesa."

Na ovogodišnjoj konferenciji bilo je više od 1.500 učesnika iz svih 57 zemalja OSCE-a koji se okupljaju u Varšavi na dvosedmičnom sastanku. Jedinstvena je jer okuplja predstavnike vlasti, civilnog društva, međunarodnih organizacija i univerziteta kako bi se osvrnuli na napredak koji su postigle nacionalne vlade u ispunjavanju svojih obaveza u oblasti ljudskih prava i istovremeno razgovarali o trenutnim i novim izazovima.

Sigurnost novinara, zločini iz mržnje i izazovi s kojima se susreću Romi i Sinti u cijeloj regiji OSCE-a su ove godine teme s posebnim fokusom. Ljudska prava su izložena riziku u cijeloj regiji OSCE-a, posebno zbog ograničavanja osnovnih sloboda i sve veće netrpeljivosti, online i offline, što vrši pritisak na sigurnosnu situaciju unutar i između država.

- Godine nakon 1989. su bile vrijeme nade i s pravom je tako. Toliko smo daleko dogurali na toliko različitih načina od tada, ali izazovi za ljudska prava rastu i moramo ih prevazići kako bi sačuvali naše demokratije i vrijednosti na kojima su izgrađene. Ne smijemo dozvoliti onima koji namjerno raspiruju predrasude i mržnju zbog kratkoročnih političkih pobjeda da vrše podjele u našim društvima - kazala je Ingibjörg Sólrún Gísladóttir, direktorica ODIHR-a.

(FENA) F. F.

Vezane vijesti

OSCE BiH: Nema više vremena za gubljenje u provedbi reformi

Ambasadorica Savić: Ohrabrujuće poruke za BiH iz sjedišta OSCE-a

Dosljedna upotreba obavještajnih podataka u krivičnom postupku u fokusu OSCE-ove radionice

Promo

Obuka za CNC operatere u Tehnološkom parku INTERA

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!