Sport     | 15.09.2019. 16:55 |

DAVIS CUP: Bašić savladao Veselya i poravnao na 2:2 u duelu BiH - Češka

FENA Vehid Begunić

ZENICA, 15. septembra (FENA) – Bosna i Hercegovina, nakon što je poslije prvog dana gubila s 0:2, uspjela je prirediti iznenađenje te bez izgubljenog seta u današnja dva meča poravnati na 2:2 protiv tenisera Češke.

Tako će o pobjedniku tog dvoboja u okviru 1. kola Prve euro-afričke zone Davis Cupa, odlučivati peti meč, u kojem će igrati Brkić i Jonas Forejtek.

Poravnanje je donio u ovom meču prvi bh. reket, 220. sa ATP liste Mirza Bašić, koji je u prvom današnjem singlu protiv prvog igrača Češke, 131. sa ATP liste Jiri Veselya, slavio s 2:0 (7:6 i 6:3).

Bašić je nakon tie-breaka dobio prvi set s 7:6 (9:7), ali je, nakon što se igralo poen za poen, u tie-breaku gubio s 3:6. Uspio je poravnati na 6:6 i preokrenuti te s 9:7 dobiti tie-break, a time i prvi set s 7:6.

Bašić je već u petom gemu drugog seta bio na velikom iskušenju, jer je, pri rezultatu 2:2, Čeh na njegov servis vodio s 40:15. Bašić je uspio dobiti te sačuvati svoj servis, odnosno povesti s 3:2.

Domaći teniser u istom je ritmu nastavio i na servis Veselya, kojeg je dobio te poveo s 4:2, ali je Čeh, već na sljedeći servis Bašića, smanjio na 4:3.  

Bašić je dobio naredna dva gema i te set s 6:3, a time i meč s maksimalnih 2-0. Peti, odlučujući meč igrat će Tomislav Brkić i Jonas Forejtek.

U prvom današnjem meču, bh. dubl Bašić - Brkić, s 2-0 (7:6 i 6-3) porazili su češku kombinaciju Vesely – Jiri Lehecka te smanjili na 1:2 i spriječili Čehe da slave s 3:0.

I u tom je meču prvi set okončan u korist BiH nakon tie-breaka, kojeg su Bašić-Brkić dobili s 7:2.

Jučer je u singlu Forejtek s 2-0 (7:5 i 6:4) porazio Bašića, a Vesely istim rezultatom Brkića, po setovima 6:2 i 7:6 (7:4).

(FENA) E. F.

Vezane vijesti

Brkić: Svi bi godišnje mogli odvojiti dva tjedna da igraju za reprezentaciju

DAVIS CUP: Jonas Forejtek savladao Tomislava Brkića za trijumf Češke protiv BiH

DAVIS CUP: Bašić i Brkić slavili u dublu te protiv Čeha smanjili rezultat na 1:2

Promo

BBI Banka nagrađuje za ukazano povjerenje novim Programom lojalnosti

Obuka za CNC operatere u Tehnološkom parku INTERA

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom