Bosna i Hercegovina     | 14.09.2019. 16:34 |

Izetbegović: Prioriteti SDA su integracije i reforme (VIDEO)

FENA Vernera Jakupović

SARAJEVO, 14. septembra (FENA) - Nakon što su ga delegati sedmog Kongresa izabrali za predsjednika Stranke demokratske akcije, Bakir Izetbegović koji je i dosad obavljao tu dužnost, na pres-konferenciji je izjavio da SDA, u predloženom novom statutu, racionalizira stranačke strukture i uvodi odredbe o ograničenju mandata i akumulacije funkcija.

- Otvorili smo kvote za žene, mlade i nebošnjake, omogućićemo povoljniji gender, nebošnjaci i mladi treba da budu zastupljeni na svim nivoima - rekao je dodavši da stranka treba da bude kao Bosna i Hercegovina koju odlukuje bogatstvo različitosti.

Istakao je da su prioriteti u narednom periodu integracije, sve ono, kako je rekao, što se suprotstavlja tendencijama dezintegracije, a prije sve to su unutarnje integracije te zatim integracije u EU i NATO, a prioritet su i reforme. U tom kontekstu, za iduću godinu je najavio usvajanje "oko pola evropske legislative“, što će biti imperativno za Bosnu i Hercegovinu, po principu "uzmi li ostavi“.

Prioriteti stranke u novom mandatu, najavio je Izetbegović, bit će i očuvanje tekovina odbrane BiH i "odbrana onih koji su branili BH“, iskorak ka bosanstvu i snažnije okretanje dijaspori, kao i snažnija briga za povratnike.

Najavio je i jači angažman za unapređenje statusa kategorija kao što su porodica i mladi, koje su po Izetbegovićevim riječima, u međuvremenu "napadnute društvenim pošastima".

Kao naredni, veoma bitan cilj SDA, naznačio je snažnije ulaganje u nauku, kulturu i sport. Mora biti više novca za to "jer u Bosni i Hercegovini se rađaju izvanredni ljudi“, talenti".

- Iza nas je proces tranzicije netržišne privrede u tržišnu i sad se treba baviti mjerama o radnim uvjetima, ispravljati nepravde u tom pravcu, popravljati uslove rada. Jedan od fokusa SDA bit će na tome u narednom mandatu - riječi su lidera SDA.

Programska deklaracija SDA, koju je on danas prezentirao delegatima Kongresa, izazvala je prašinu kod određenih stranaka jer je izraženo opredjeljenje za regionalno uređenu Bosnu i Hercegovinu, što je želja i politika za koju će se, kako je najavio, ova stranka zalagati.

Izetbegović je izrazio nadu da će i "srpski korpus“ biti moguće ubijediti da Bosna i Hercegovina pripada EU i NATO integracijama jer primjeri iz regiona, iz Crne Gore naprimjer, govore o boljicima takvog opredjeljenja.

Odgovarajući na novinarska pitanja, Izetbegović je iznio statistički podatak da je za četiri godine u Bosni i Hercegovini proizvedeno 109.000 radnih mjesta te podsjetio da je on svojevremeno obećao 100.000 mjesta u deset godina.

Izetbegović je negirao opaske da, prema novom predloženom statutu SDA, on kao predsjednik stranke ima ogromnu moć, a nikakvu odgovornost. Naprotiv, njegova odgovornost je zapravo ogromna, ustvrdio je i povodom toga što još nije realizirana najavljivana apelacija sudu za promjenu naziva entiteta Republika Srpska, novinarima obrazložio da još nije vrijeme za to, kako je procijenjeno u njegovoj stranci.

Izetbegovićevo mišljenje je da današnji reizbor za lidera SDA nije rezultat njegovog prethodnog upravljanja "gvozdenom rukom“, već, naprotiv, toga da su ljudi prepoznali čvrstu i jaku politiku SDA, ali politiku koja pomiruje a ne dijeli ljude.

Bakir Izetbegović ponovno je izabran za predsjednika Stranke demokratske akcije danas na sedmom Kongresu te stranke koji je u toku u Sarajevu.

Izbor je bio jednoglasan, a on je bio jedini kandidat. Prethodno su delegati većinskom voljom odlučili da neće glasati tajno o predsjedniku već aklamacijom.

Pogledajte http://www.fena.ba/video/3391

Preuzmite https://drive.google.com/drive/folders/1YgKN6nSgCqDjNof9ztAEB1Az3rwWnQfx?usp=sharing

(FENA) L. A.

Vezane vijesti

Izetbegović: Svaki 25. novembar nas podsjeća na antifašističke vrijednosti utkane u temelje BiH

Izetbegović boravio u radnom posjetu Kantonalnoj organizaciji SDA HNK

Izetbegović čestitao Kurban-bajram

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo