Bosna i Hercegovina     | 13.09.2019. 15:45 |

U okviru projekta PRO-budućnost u Goraždu diskusija  'Naši razgovori'

FENA Elma Geca

GORAŽDE, 13.septembra (FENA) - U okviru USAID-ovog projekta  PRO-Budućnost  koji implementira Catholic Relief Services (CRS), u Goraždu je danas održana  diskusija „Naši  razgovori“  o  temi  „Uloga  ekonomskog razvoja u izgradnji razumijevanja i povjerenja među građanima“.

Cilj diskusije bilo je predstavljanje pokazatelja ekonomskog razvoja u lokalnoj zajednici i otvorenosti tržišta  radne snage u odnosu na izgradnju  razumijevanja i povjerenja među građanima, u smislu općeg utjecaja na međusobne odnose ljudi, te na uspostavu pozitivnijih društvenih odnosa na lokalnom nivou.

Uvodničari  su bili  direktor kompanije „Prevent  Goražde“ Nermin Mujezinović i predsjednik Privredne komore Bosansko-podrinjskog kantona Goražde Dževad Terović,  uz moderaciju predsjednika Foruma građana Tuzle Vehida Šehića.

 - Zašto je ekonomija jako bitna, možda je najbolji primjer Goražde i zato smo odabrali ovaj grad zbog nekoliko kompanija koje su dale doprinos onome što je jako bitno, a to je ponovnoj izgradnji narušenog razumijevanja i povjerenja među ljudima. Zajednički rad u halama i drugim mjestima ljudi različitih nacionalnosti, s obzirom da je to danas dominantna karakteristika života u BiH - ocijenio je Šehić.  

Po njegovim riječima, sve to doprinosi razbijanju stereotipa i predrasuda.

-Ekonomija je bitna a Goražde je primjer i meni je drago što su u ovom gradu ekonomsku egzistenciju našli mnogi građani iz Foče, Novog Goražda, Čajniča i to otvara perspektivu kod novog obrazovnog programa kada je u pitanju prilagođavanje potrebama ekonomije a ne nekim drugim stvarima, kazao je Šehić.

Upozorio je također kako je s druge strane za Goražde jako bitno istaći da i pored ekonomskog razvoja lični dohodci nisu na zadovoljavajućem nivou.

Skupu su prisustvovali i gradonačelnik Goražda Muhamed Ramović kao i  načelnici općina Foča u FBiH i RS Zijad Kunovac i  Radisav Mašić koji su predstavili stanje u svojim lokalnim zajednicama kada su u pitanju ekonomski razvoj i izgradnja razumijevanja i povjerenja među građanima.

„Naši razgovori“ dio su projekta Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID) „PRO- Budućnost“, koji implementira Chatolic Relief Services (CRS) u saradnji sa Forumom građana Tuzle, Centrom za razvoj mladih Kult, Nansen dijalog centrom Mostar, Caritasom BiH i Helsinškim parlamentom građana Banja Luka.

(FENA) E. F.

Vezane vijesti

Grad Goražde uz podršku Italije do rješenja za gradsku dnevnu pijacu

Počeo 27. planinarski pohod 'Grebak - put života'

U petak zajednički koncert mladih iz Sarajeva, Istočnog Sarajeva i Niša - 'Muzika spaja'

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo