Stranačke aktivnosti     | 13.09.2019. 15:21 |

Saopćenje za javnost Naše stranke

FENA Saopćenje

Vlada USK na inicijativu Naše stranke usvojila Nacrt zakona o prijavljivanju i provjeri imovine nosioca javnih funkcija

Na 65. sjednici Vlade Unsko-sanskog kantona članovi Vlade su uputili u skupštinsku proceduru Nacrt Zakona o prijavljivanju i provjeri imovine nosioca javnih funkcija. Očekuje se da će Nacrt zakona biti pred skupštinskim zastupnicima već na sljedećoj sjednici Skupštine.

Ovaj zakon, kojim se utvrđuje obaveza nosioca javnih funkcija u Unsko-sanskom kantonu da prijave svoju imovinu i prihode te porijeklo i promjene imovine i prihoda kao i poklone koje dobiju tokom obavljanja javne funkcije, bio je jedan od glavnih uvjeta Naše stranke za podršku prilikom formiranja aktuelne vlasti.

Tim Naše stranke je aktivno učestvovao u pripremi ovog Zakona a skupštinska zastupnica Naše Stranke Vildana Alibabić je u saradnji s Ministarstvom pravosuđa i uprave usaglasila finalni nacrt ovog zakona.

„Borba protiv korupcije na svim nivoima vlasti je jedan od glavih principa djelovanja Naše Stranke i mi na USK ćemo insistirati da se pored usvajanja ovog zakona osigura i njegova implementacija, odnosno da on ne ostane samo mrtvo slovo na papiru kojim ništa nećemo postići“, rekla je Vildana Alibabić.

Jedan od ciljeva ovog zakona je i podizanje nivoa transparentnosti i javne kontrole nosioca javnih funkcija prilikom obavljanja njihovih dužnosti kao i prava građana da budu upoznati s njihvoim ponašanjem. Nacrt predviđa i formiranje Ureda za borbu protiv korupcije čiji će zadatak biti prikupljanje i obrada prijava imovine i njihova promjena, kontrola i izvještavanje skupštine, a finalni rezultat njegovog rada bi trebao osigurati primjenu visokih antikoruptivnih standarda u funkcionisanju javnih institucija na području USK.

 

Napomena: Fena se ograđuje od objavljenih informacija u ovoj rubrici i odgovornost za njihov sadržaj snose isključivo njihovi autori, odnosno pošiljatelji.

(FENA) E. F.

Vezane vijesti

Saopćenje za javnost Naše stranke

Saopćenje za javnost Naše stranke

Saopćenje za javnost Naše stranke

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo