Kultura     | 13.09.2019. 15:31 |

HNK u Mostaru 25. obljetnicu proslavlja predstavom 'Kraljevo'

FENA Saopćenje

MOSTAR, 13. rujna (FENA) - Hrvatsko narodno kazalište u Mostaru ove jeseni proslavlja svoju 25. obljetnicu osnutka, a prvi u nizu programa kojima će svečano obilježiti taj jubilej je nova predstava "Kraljevo".

"Kraljevo", jednočinka iz ciklusa "Legendi", jedan je od scenski najzahtjevnijih komada Miroslava Krleže. U izvedbi ansambla HNK Mostar u kojemu uz provjerene profesionalce, igraju mlade glumačke snage iz Dramskog studija mladih, ona postaje moćna ekspresionistička razglednica iz jednog noćnog kluba - danas i ovdje.

U radikalnoj dramaturškoj adaptaciji, slijedeći redateljski koncept, Krležina veličanstvena dramska groteska sa zagrebačkog sajmišta preselila je u mračni i bučni suteren, u utrobu našeg svagdašnjeg noćnog života. Taj suvremeni interijer postaje snažna i sugestivna hermetična krletka u kojoj paradira makabrična povorka ljudske autodestruktivnosti kojom dirigira vlasnica kluba - MC - kao utjelovljenje sila mraka.

U ovoj aktualizaciji "Kraljeva", u jednoj mračnoj društvenoj panorami, jedino su Janez i Štijef ostali vjerni Krležinom izvorniku. Mogu li nam dvojica samoubojica s agramerskog "derneka" od prije jednog stoljeća donijeti koji akord sklada i koju kapljicu svjetla? Odgovor potražite na predstavi, napominju iz HNK-a.

Redatelj predstave je Ivan Leo Lemo, scenografiju potpisuje Vesna Režić, kostimografiju Mirjana Zagorec, a autor glazbe je Zvonimir Dusper Dus.

Premijerna izvedba bit će odigrana na sam dan obljetnice, 22. rujna, s početkom u 20 sati, i ulazak je moguć samo s pozivnicom. Prva repriza je dan poslije, 23. rujna, također u 20 sati, a ulaznice je moguće rezervirati na broj 063/019 019.

(FENA) I. B.

Vezane vijesti

Iz kladionice u Mostaru ukradena kasa s novcem

Ukrajinski gradonačelnici na radionici u Mostaru

Ministrica Pozder u Mostaru: Turizam iz socijalne pretvarati u razvojnu priču

Promo

M:tel: Aktivirajte m:tel uslugu i uzmite 5 GB mobilnog interneta

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije