Regija     | 13.09.2019. 14:04 |

EU potvrdila sveobuhvatnu podršku slobodi medija u regionu

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 13. septembra (FENA) - Na trećoj konferenciji Dani medija Evropska unija - zapadni Balkan u Podgorici, Evropska komisija je potvrdila svoju podršku regionu s novim inicijativama usmjerenim na odgovornost medija, pismenost i upravljanje, sudsku ekspertizu o slobodi izražavanja i promociju pomirenja i regionalne saradnje.

To je dio snažne podrške EU slobodi medija i nezavisnosti novinarstvu na zapadnom Balkanu, uključujući tekuće regionalne programe vrijedne 20 miliona eura.

Komesar za evropsku politiku susjedstva i pregovore o proširenju Johannes Hahn izjavio je da su sloboda izražavanja i sloboda medija ugrađeni u same temelje na kojima je izgrađena Unija, i ujedno su ključni politički indikatori u procesu pridruživanja EU.

- U svjetlu zabrinjavajućeg razvoja događaja u cijeloj regiji, od neprimjerenih političkih uplitanja do širenja dezinformacija, ovogodišnji Dani medija stavili su u fokus odnos između medija i politike i utrli put ka prepoznavanju konkretnih aktivnosti i prilika za poboljšanje postojećeg stanja - rekao je Hahn.

Treća po redu konferencija Dani medija Evropska unija - zapadni Balkan okupila je oko 350 predstavnika medija i organizacija civilnog društva kao i kreatora politika sa zapadnog Balkana i Evropske unije.

Prvi put su se diskusiji pridružili i politički predstavnici iz regiona o ključnoj ulozi medija u procesu pridruživanja, s ciljem razrade prijedloga i budućih aktivnosti za unapređenje položaja novinara i jačanje nezavisnih medija. 

Evropska unija slijedi dugoročni strateški pristup za podršku slobodi medija na zapadnom Balkanu. Postojeća podrška Evropske unije uključuje niz programa i inicijativa usmjerenih na ekonomsku održivost, odgovornost medija i regionalne mreže koje potiču regionalnu saradnju i pomirenje.

Sadašnja podrška iznosi više od 20 miliona eura, uključujući 11,5 miliona eura kroz pet regionalnih programa i 8,2 miliona eura za inicijative na području šest partnerskih zemalja zapadnog Balkana, saopćeno je iz Delegacije EU u BiH.

(FENA) H. D.

Vezane vijesti

Konaković i Koopman:  Otvaranje pristupnih pregovora sa BiH istorijska prilika

Ministri EU ostali na konkretnom obećanju slanja 'Patriot' sistema Ukrajini

EU službeno uvjetuje integraciju Srbije normalizacijom odnosa s Kosovom

Promo

M:tel: Aktivirajte m:tel uslugu i uzmite 5 GB mobilnog interneta

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije