Kultura     | 13.09.2019. 14:13 |

IBU i KULT potpisali sporazum u cilju usavršavanja znanja studenata u BiH(VIDEO)

FENA Senka Trgovčević

SARAJEVO, 13. septembra (FENA) -  Internacionalni Burch univerzitet (IBU) i Institut za razvoj mladih KULT potpisali su danas sporazum o saradnji u cilju da mladima u Bosni i Hercegovini pruže dodatni podsticaj u sticanju znanja i iskustva učešćem na projektima iz raznih oblasti.  

- Jedan od osnovnih razloga zbog kojih smo se odlučili za ovu saradnju jeste razvoj mladih ljudi odnosno naših studenata, koji će uzimati učešća u volontiranju koje organizuje KULT kroz svoje projekte. Tu će moći obavljati i obaveznu praksu koju kroz naš plan i program moraju uraditi - izjavio je v.d. rektora IBU-a Mersid Poturak nakon potpisivanja sporazuma.

IBU se posljednjih godina fokusira na razvoj poduzetništva, te studenti kroz start-up takmičenja ostvaruju svoje ideje.

- Prepoznali smo da nam u tome može pomoći KULT. Mi imamo profesore – vrhunske stručnjake iz različitih oblasti koji mogu držati seminare i radionice koje organizuje Institut. Upravu tu vidimo saradnju koju možemo ostvariti kako bi mladima prenijeli znanje i poboljšali njihovo obrazovanje – dodao je Poturak.

Uime Instituta sporazum je potpisala Katarina Vučković izražavajući zadovoljstvo što su studenti prepoznali KULT kao priliku za volontiranje i dodatnu praksu, te za kreiranje novih ideja za njihove studije.

- Do sada smo upravo sa studentima iz IBU-a imali priliku raditi i razgovarati. Iza nas su dvije studentice koje su radile praksu u oblasti korporativnog volontiranja i ljudskih prava posebno radničkih prava. Također, smo dosta surađivali sa studentima na nekim lokalnim inicijativama pa imamo iskustvo koje možemo ponuditi i drugim studentima koji studiraju ovdje - naglasila je Vučković.     

Sporazumom obje strane su se obavezale da će zajednički učestvovati na izradi publikacija, aplicirati na projekte, organizovati prakse za studente, razne edukativne radonice za mlade i za uposlene, te međusobno razmjenjivati ostale resurse koje posjeduju.

- Ovo je kruna već postojeće saradnje i dogovor o proširenju i još nekim dodatnim aktivnostima koje planiramo za budući period. Želimo da naši studenti dobivaju iskustva koje pruža KULT jer radimo na usavršavanju naših studenata ne samo u teorijskom smislu već pokušavamo da im proširimo vidike kroz praksu  – poručila je dekanesa na Fakultetu za ekonomiju i društvene nauke IBU Nataša Tandir povodom potpisivanja navedenog sporazuma.

Pogledajte http://fena.ba/video/3387

Preuzmite https://drive.google.com/drive/folders/1HsUTeEWgbQOBwMoDUO9ZJx_s_r6XwVxr?usp=sharing

 

(FENA) H. D.

Vezane vijesti

Rama: Provedba sporazuma između Kosova i Srbije važna je za sigurnost na zapadnom Balkanu

Vlada Brčkog i PZU 'Spitex' potpisali sporazum za usluge palijativne njege i hospisa

Hamas predstavio viziju sporazuma o prekidu vatre

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo