Bosna i Hercegovina     | 13.09.2019. 13:44 |

Za izgradnju servisne saobraćajnice izdvojeno 1,5 miliona KM

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 13. septembra (FENA) - Sporazum za realizaciju Projekta “Izgradnje gradske saobraćajnice IX - transverzale i servisne saobraćajnice sa dvije kolovozne trake, od carinskog terminala do Energoinvesta – Dalekovodizgradnje u naselju Halilović” potpisali su danas ministar saobraćaja Kantona Sarajevo (KS) Adnan Šteta, načelnik Općine Novi Grad Semir Efendić i direktor Direkcija za puteve KS Selmir Kovač.

- Ova saobraćajnica u dužini od 500 metara, imat će dvije trake, pješačke prolaze, rasvjetu...U interesu nam je da ovaj projekt što prije završimo, i spojimo carinski terminal sa Halilovićima, jer je nama svaki građanin podjednako bitan - istakao je ministar Šteta.

Poručio je da je resorno ministarstvo spremno da uloži finansijska sredstva u projekte koje je ova općina već pripremila, jer želi da naš grad ima dobre saobraćajnice i javni gradski prijevoz, iako je svjestan svih izazova koji se nalaze pred njima.

Ukupna vrijednost ugovora iznosi 1.500.000 KM, od kojih je Ministarstvo saobraćaja izdvojilo 800.000 KM, Direkcija za puteve 250.000 KM, a Općina Novi Grad 100.000 KM.

- Određen broj privrednih subjekata ostao je bez saobraćajnog pristupa, a mi taj problem želimo da riješimo završavanjem ove saobraćajnice. Općina je još ranije prilikom rješavanje imovinsko - pravnih odnosa izdvojila oko 600.000 KM, nakon čega je otkupila zemljište na kojem je napravljena saobraćajnica, u obliku ‘tampona’, ali nije asfaltirana. Upravo sredstvima koja su danas izdvojena planirano je da se taj dio završi, te da pomenuti prostor dobije novi izgled - rekao je načelnik Efendić.

Najavio je da će u ovoj građevinskoj sezoni biti završen nadvožnjak iznad Željezničke pruge i spoj sa ulicom Safeta Zajke, odnosno kružni tok, kako bi se već u narednoj godini taj dio mogao pustiti u funkciju, saopćeno je iz Pres-službe KS.

(FENA) E. F.

Vezane vijesti

Uk i Mesihović obišli gradilište Univerzitetske biblioteke u Sarajevu

KS-Trudnicama od 38. sedmice trudnoće do porođaja biće dovoljna jedna uputnica za preglede i porod

Ministrica Hota-Muminović i sarajevski učenici donacijom cipela podržali projekt 'Stazom sjećanja'

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo