Ekonomija     | 13.09.2019. 12:48 |

Sindikalci u RS-u optužili pojedine poslodavace za lažno predstavljanje

FENA Dušica Stanojević

BANJA LUKA, 13.septembra (FENA) - Poslodavci se nisu odazvali na današnji sastanak s predstavnicima privrednih sindikata u Republici Srpskoj (RS), koji su postavili i pitanje legitimnosti i legalnosti pojedinih udruženja poslodavaca.

Sindikalci su najavili da će uputiti pismo ministru rada u RS da potvrdi ko je registrovan i relevantan od predstavnika udruženja poslodavaca da učestvuje u razgovorima.

-Nažalost nije došlo do sastanka, iako smo ponudili nekoliko termina, a postavljalo se i pitanje ko je legitiman od poslodavaca da učestvuje u pregovorima o posebnim kolektivnim ugovorima – rekao je predsjednik Sindikata metalske industrije i rudarstva Republike Srpske Tane Peulić, navodeći da je deset granskih sindikata predstavalja više od 75.000 radinika u realnom sektoru.

Predsjednik Sindikara poljoprivredne i prehrambene industrije Aleksandar Tomić je dodao da imaju problem da su, od ukupno 10 udruženja poslodavaca, jedino tri zvanično registrovana.

-Saša Trivić, koji se dosad predstavljao kao predstavnik Unije udruženja poslodavaca RS-a, nije registrovan da pregovara u oblasti poljoprivredne i prehrambene indistrije. Ni njegov kolega Saša Aćić nije zvanično registrovan – rekao je Tomić.

Predsjednik Sindikata šumarstva, prerade drveta i papira RS Vlado Pavlović je rekao da su nedolaskom na sastanak poslodavci poslali poruku i radnicima.

-Čak smo imali posla s nelegalnim predstavnicima – rekao je Pavlović i naveo da će podnijeti krivične prijave za lažno predstavljanje, ukoliko se spomenuti predstavnici pojave kao zvanični pregovarači.

Sindikalci su dodali da će tražit socijalne partnere koji su legalni i legitimni.

(FENA) L. A.

Vezane vijesti

Sindikat predložio inicijativu za izmjene koeficijenata za plaće državnih službenika i namještenika

U Republici Srpskoj u februaru 31,6 hiljada turista, 1,2 posto manje u odnosu na februar 2023.

Njemački željeznički operater pogođen štrajkom pristao na 35-satnu radnu sedmicu

Promo

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu

M:tel: Aktivirajte m:tel uslugu i uzmite 5 GB mobilnog interneta