Bosna i Hercegovina     | 13.09.2019. 12:56 |

Promovirana knjiga 'Zaboravljeni' u Sarajevu

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 13. septembra (FENA) - Knjiga "Zaboravljeni", koja sadrži životne priče medicinskih sestara i tehničara Kantona Sarajevo tokom agresije na Republiku Bosnu i Hercegovinu 1992-1995. godine, promovirana je u četvrtak navečer u Domu mladih Skenderija.

Ministar za boračka pitanja Kantona Sarajevo Ismir Jusko u obraćanju prisutnima istakao je da u će ostati zabilježeno u istoriji ratova da su, pored boraca koji su bili na ratištima, veliku ulogu imali doktori i medicinske sestre i tehničari.

- Sramota je da se tek nakon više od 20 godina nakon rata prvi put govori o doprinosu medicinskih sestara i tehničara i njihovoj ulozi u odbrambeno oslobodilačkom ratu u Sarajevu - kazao je Jusko.

Dodao je da je izašao sa sjednice Vlade Kantona Sarajevo kako bi prisustvovao ovom događaju, te napomenuo da i ostali članovi Vlade podržavaju taj projekat.

Kazao je da je imao priliku gledati kako medicinske sestre i tehničari za vrijeme borbenih dejstava ulaze u linije koje su bile pod unakrsnom vatrom i izvlače ranjenike i ukazuju prvu pomoć, ali isto tako nesebično su to činili i u bolnicama gdje su primali brojne ranjenike i ukazivali im pomoć.

U obraćanju učenicima Medicinske škole, kojih je bilo preko 200 u sali, Jusko je naglasio da ne postoji nikakva škola niti fakultet koji mogu spremiti za masakre koji su dva puta bili na Markalama, u ulici Vase Miskina, Tuzlanskoj kapiji i mnogim drugim koji su se dešavali širom Bosne i Hercegovine.

Jusko je pozvao sve prisutne da i u narednom periodu bar jedanput godišnje organiziraju ovakav skup a sve u cilju da se ne zaboravi doprinos medicinskih sestara i tehničara u ratu i da mladi saznaju kroz šta su prošle njihove starije kolege.

On je na kraju svog obraćanja zaželio sve najbolje prisutnim veteranima medicinskim sestrama i tehničarima, uz iskrenu želju da nikada niko ne prođe kroz ono što su oni prošli tokom agresije na BiH.

"Zaboravljeni" je naziv projekta Udruženja za zaštitu historijskih vrijednosti "Haber" u sklopu kojeg je snimljen i film kojim je obuhvaćena tema učešća medicinskog osoblja u spašavanju ranjenih boraca, stradalih civila i djece.

Ministarstvo za boračka pitanja KS je jedan od glavnih pokrovitelja ovog projekta, a u Udruženju ističu da su zahvalni Ministarstvu i ministru Ismiru Juski jer su u potpunosti podržani u radu na tom projektu.

Udruženje "Haber" dobitnik je Šestoaprilske nagrade Grada Sarajeva u 2017. godini, za doprinos u drugim oblastima rada i stvaralaštva, a osnovano je 2008. sa ciljem da se dokumentuju i prikažu dešavanja iz protekle agresije na BiH, saopćeno je iz Press službe KS.

(FENA) J. Č.

Vezane vijesti

Uk i Mesihović obišli gradilište Univerzitetske biblioteke u Sarajevu

KS-Trudnicama od 38. sedmice trudnoće do porođaja biće dovoljna jedna uputnica za preglede i porod

Ministrica Hota-Muminović i sarajevski učenici donacijom cipela podržali projekt 'Stazom sjećanja'

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo