Svijet     | 13.09.2019. 10:26 |

Fondacija Gates na meti kritika zbog odluke o dodjeli nagrade premijeru Modiju

FENA Internet

NEW YORK, 13. septembra (FENA) - Međunarodni aktivisti za ljudska prava uputili su žestoke kritike Fondaciji Billa i Melinde Gates da uruče nagradu indijskom kontroverznom premijeru Narendri Modiju kao priznanje za njegov rad na poboljšanju sanitarne zaštite u zemlji.

Globalna nagrada Gatekeeper, koja bi Modiju trebala biti uručena ovog mjeseca, odaje počast programu Čista Indija - zbog kojeg su milioni toaleta izgrađeni u sklopu napora za podizanje svijesti o higijeni, javio je CNN.

Ali, grupa uglednih južnoazijskih Amerikanaca, koja kažu da su "saveznici u filantropiji", napisala je otvoreno pismo u kojem kritikuje nagradu i poziva Fondaciju da je povuče, te izražava zabrinutost  zbog stanja ljudskih prava u toj državi.

Potpisnici - među kojima su advokati, predstavnici civilnog društva i aktivisti - rekli su da će nagrada "signalizirati spremnost međunarodne zajednice da previdi i prešuti bahato kršenje osnovnih načela ljudskih prava indijske vlade".

Diljem Indije i šire postoji velika zabrinutost zbog porasta nasilnog hinduističkog nacionalizma i napada na manjinski narod - muslimane - od kada je Modi došao na vlast 2014. godine.

Modi, čija je hinduistička nacionalistička stranka Bharatiya Janata ponovo pobijedila s velikom većinom glasova na izborima u maju, suočen je s oštrim kritikama zbog navoda o kršenju ljudskih prava.

U augustu je Modijeva vlada ukinula autonomiju regijama Jammu i Kašmir i degradirala njihov savezni status, uvodeći stroga ograničenja kretanja i prekid komunikacija.

(FENA) B. D.

Vezane vijesti

Indijska policija ubila 13 moističkih pobunjenika

Indijske opozicione stranke protestiraju protiv hapšenja istaknutog lidera pred izbore

Šef ukrajinske diplomatije Kuleba u posjeti Indiji radi podrške ukrajinskom mirovnom planu

Promo

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana

Vizija i plan urbanog razvoja Kantona Sarajevo: Transformacija grada za kvalitetniji i bolji život građana

Kampanja 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'