Najave     | 16.09.2019. 08:23 |

Sve spremno za ažuriranje statističkog okvira uzorka u BiH

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 16. septembra (FENA) - Agencija za statistiku BiH, u saradnji s entitetskim zavodima za statistiku, 17. septembra počinje s projektom ažuriranja statističkog Master okvira uzorka. Za potrebe tog projekta, u prvom kvartalu, koji traje 22 dana, anketari će posjetiti oko 60.000 domaćinstava na prostoru cijele Bosne i Hercegovine.

Prema trenutnim procjenama planirano je da anketari posjete, tokom prvog kvartala, 81.468 stambenih jedinica (u Federaciji BiH 41.425, u Republici Srpskoj 30.068 i u  Brčko Distriktu BiH 9.975), odnosno 57.029 domaćinstava (u Federaciji BiH 28.998, Republici Srpskoj 21.048 i u Brčko Distriktu BiH 6. 983), navodi se u saopćenju iz Agencija za statistiku BiH.

Krajnji cilj ažuriranja okvira uzorka je da se poveća obim i kvalitet statističkih podataka u Bosni i Hercegovini kao i njihovo dalje usklađivanje s EU standardima.

Ažuriranje će se vršiti anketiranjem domaćinstava u odabranom uzorku popisnih krugova prema definisanoj metodologiji koju su pripremile tri statističke institucije u BiH. Ažuriranje se radi kvartalno, a traje tri godine. Prva četiri kvartala statističke institucije provode u saradnji sa agencijom Prism Research & Consulting iz Sarajeva, nakon toga same nastavljaju s tim izuzetno važnom statističkom aktivnosti.

Ažuriranje podataka o domaćinstvima na terenu, tokom prvog kvartala, provodit će 128 edukovanih anketara i 18 kontrolora, akreditovanih od  od strane statističkih institucija u BiH.

Zbog značaja tog projekta statističke institucije mole nosioce domaćinstava za aktivnu saradnju u realizaciji tog važnog istraživanja i garantuju da će, u skladu sa zakonima o statistici i zaštiti ličnih podataka, odgovori na postavljena pitanja biti strogo povjerljivi i da će ispitanici ostati potpuno anonimni, te da će se prikupljeni podaci koristiti isključivo za statističke svrhe.

(FENA) J. Č.

Vezane vijesti

BHAS - Počeo deseti krug ažuriranja statističkog okvira uzorka u BiH

Sve spremno za ažuriranje statističkog okvira uzorka u BiH

U Sarajevu danas počinje trodnevni sastanak o hemikalijama i otpadu

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo