Ekonomija     | 12.09.2019. 16:33 |

Negativno poslovalo 18 šumskih gazdinstava u RS, traže se smjene

FENA Dušica Stanojević

BANJA LUKA, 12. septembra (FENA) – Javno preduzeće „Šume RS-a“ u prvih šest mjeseci ove godine poslovalo je s gubitkom od oko dva miliona KM, a entitetski premijer Radovan Višković je pozvao direktore 18 šumskih gazdinstava koja posluju negativno da sami odu s funkcije.

Višković smatra da su za loše stanje krivi ljudski faktar, bahato i neodgovorno ponašanje rukovodilaca.

- Pozivam sve one koji rukovode određenih organizacionim cjelinama, a imaju gubitke, da se sami sklone. Mislim da im je to bolje, nego da uđemo u procede dokazivanja njihovih gubitaka, jer ćemo vjerovatno ustanoviti i neke druge stvari – rekao je Višković, nakon tematske sjednice entitetske vlade.

Treba da naprave prostora, kazao je, onima koji žele i sposobni su da rade, jer je cilj Vlade RS-a stabilizacija tog preduzeća te zatjeva od menadžmenta da sprovede mjere, među kojima je i ona da „Šume“ moraju pozitivno poslovati.

Ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS-a Boris Pašalić je rekao da su usvojeni i zaključci u kojima Vlada RS-a traži da se osigura dostizanje planiranog godišnjeg obima i kvaliteta proizvodnje šumskih drvnih sortimenata te dosljednu primjenu unutrašnje reorganizacije i sistematizacije u „Šumama RS“.

Između ostalog, traži se i da se izvrše neophodne kadrovske promjene te omogući ostvarivanje dodatnih prihoda kroz korištenje šumske bio mase i proizvoda u „Šumama“.

V.d direktora „Šuma RS Slaven Gojković vjeruje da će doći do smjena određenih direktora gazdinstava, navodeći da je 18 šumskih gazdinstava iskazalo negativan rezultat.

- Problemi postoje u 'Romaniji' Sokolac, 'Vrbanji' iz Kotor Varoši, 'Oštrelju' iz Drinića..., rekao je Gojković.

(FENA) E. F.

Vezane vijesti

Alkaloid ostvario neto dobit 25,6 miliona eura i investicije 28,3 miliona eura u 2023. godini

Banke u FBiH u 2023. godini ostvarile dobit od 520 miliona KM, povećanje od 44,1 posto

Željeznice FBiH u 2023. ostvarile neto dobit od 18 miliona KM (VIDEO)

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo