Ekonomija     | 12.09.2019. 16:05 |

Prvi nastup kompanija iz BiH na sajmu Biofach America u Baltimoru

FENA Darinka Mitrović

SARAJEVO, 12. septembra (FENA) - Vanjskotrgovinska komora BiH (VTK BiH) u partnerstvu sa USAID/Sweden FARMA II projektom organizirala je nastup bh. kompanija iz  sektora prerade ljekovitog i aromatičnog bilja i proizvodnje organskih proizvoda na Međunarodnom sajmu “Natural products Expo East 2019 – Biofach America” koji se održava od 12. do 14. septembra u Baltimoru (SAD).

Na štandu Bosne i Hercegovine, ukupne površine 36 m2 svoje proizvode izlažu kompanije "Halilović" Ilijaš, "Anđelić" Trebinje i "Elmar" Trebinje, dok VTK BiH kataloški predstavlja ostale kompanije iz tog sektora. 

Nastup kompanija iz Bosne i Hercegovine organiziran je s ciljem uspostavljanja direktnih kontakata sa potencijalnim kupcima i upoznavanja  sa poslovnim  mogućnostima koje se pružaju za bh. kompanije na tržištu SAD-a. Bosna i Hercegovina je prošle godine izvezla 39 miliona KM proizvoda iz sektora ljekovitog i aromatičnog bilja, gljiva, šumskog voća, začina i eteričnih ulja, na 44 tržišta širom svijeta. Na dvanaestom mjestu po vrijednosti izvoza iz ovog sektora je tržište SAD-a, sa vrijednosti izvoza od gotovo jedan milion KM. Cilj nastupa na tom sajmu je da se ta vrijednost poveća.

Zahvaljujući bogatom biodiverzitetu i velikom broju certificiranih proizvođača (uključujući organske), Bosna i Hercegovina se ubraja u jednu od najkonkurentnijih zemalja svijeta u tom sektoru.

(FENA) E. F.

Vezane vijesti

Ambasada SAD u Sarajevu - Sjedinjene Države pozdravljaju današnju odluku visokog predstavnika

Kongres SAD-a odobrio 228 miliona dolara vojne pomoći za Litvaniju, Latviju i Estoniju

Izvoz drvnog sektora BiH usporila ekonomska kriza u Njemačkoj

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo