Regija     | 12.09.2019. 15:57 |

Na ogradi Guvernerove palače u Rijeci izvješena zastava Kraljevine Italije

FENA Agencije

 

RIJEKA, 12. rujna (FENA) - Na ogradi Guvernerove palače u Rijeci u četvrtak ujutro izvješena je  povijesna zastava Kraljevine Italije koju je policija nakon dojave oko 7 sedam sati skinula, a na mjestu događaja zatekla je dvojicu talijanskih mladića s manjom zastavom, doznaje se od Policijske uprave primorsko-goranske.

Policija je uz izvješenu zastavu pronašla i nekoliko letaka, ali nije izvijestila o njihovu sadržaju. U tijeku je kriminalističko istraživanje s cilje utvrđenja identiteta i pronalaska osoba koje su izvijesile zastavu, piše Hina.

Dvojica talijanskih državljana starosti 19 i 20 godina, koji su zatečeni s drugom zastavom Kraljevine Italije, privedena su i kažnjena temeljem odredbi Zakona o prekršajima protiv javnog reda i mira, javila je policija.     

Kako je izvijestio talijanski novinar Cristiano Puglisi na blogu, "misteriozna skupina Gli Idraulici (Vodoinstalateri)" objavila je priopćenje u kojem tvrdi da je "Na stogodišnjicu akcije u Rijeci željela dokazati da danas kao i tada postoje talijani koji se ne predaju".

Akcija u Rijeci se odnosi na okupaciju Rijeke na današnji dan prije stotinu godina, koji su izveli talijanski pjesnik, avanturist i protofašist Gabrielle D'Annunzio s paravojnom skupinom legionara.

-Željeli smo dokazati da još ima Talijana koji ne žele da njima vladaju marionetske Vlade koje ne štite nacionalne interese. Umjesto da štite svoje granice i građane one širom otvaraju vrata okupatorima - stoji u tekstu te skupine.

U nastavku pojašnjavaju da se to odnosi na Vlade Francesca Saveija Nittija, iz doba kraljevine Italije i D'Annunzijeve akcije te današnje Giuseppea Contea, koje, kako ističu, zastupaju interese financijske elite, protunarodne i protunacionalne.

Uz tekst je priložena fotografija na kojoj je velika zastava Kraljevine Italije na ogradi Guvernerove palače u Rijeci, a ispred nje su sedmorica mladića u crnim majicama.

Guvernerova palača bila je rezidencija Gabriellea D'Annunzija za vrijeme njegove 16-mjesečne okupacije Rijeke, a s njena balkona održavao je govore pred mnoštvom građana. U palači sada djeluje Pomorski i povijesni muzej Hrvatskog primorja, koji danas otvara izložbu "D'Annunzijeva mučenica - L'olocausta di D'Annunzio". Ona donosi specifičan pogled na D'Annunzjiev boravak u Rijeci iz perspektive žena koje su živjele u Rijeci a nisu bile Talijanke, te životu u tim okolnostima, potom žena koje su dolazile za D'Annunzijem u Rijeku iz Italije te njegovih ljubavnica . Ujedno se Rijeka personificira kao žena u djelima tadašnjih umjetnika. Naziv mučenica za Rijeku parafraza je D'Annuzijeve sintagme, koji je taj izraz koristio u sasvim drugom kontekstu, a ovdje se prikazuju nered i teške posljedice D'Annunzijeve akcije u Rijeci. 

Postavljanje zastave Kraljevine Italije na Guvernerovu palaču u Rijeci u povodu stogodišnjice zauzimanja Rijeke od strane paravojnih jedinica pod zapovjedništvom Gabrielea D'Annunzija osudio je u četvrtak Centar za suočavanje s prošlošću Documenta.

 -Iako je riječ o kompleksnoj povijesnoj figuri, važno je istaknuti da se D'Annunzija danas koristi kao simbol suvremenog talijanskog nacionalizma i neofašizma. Stoga osuđujemo noćašnje postavljanje zastave Kraljevine Italije na Guvernerovu palaču u Rijeci, kao i druge suvremene manifestacije talijanskog nacionalizma kojima smo u zadnje vrijeme svjedočili, a na neke i reagirali- priopćila je Documenta.

 

 

(FENA) M. K.

Vezane vijesti

Italijanski lijevi centar okuplja se za evropske izbore oko liste 'Sjedinjene Države Evrope'

'Braća Italije' premijerke Meloni i dalje vodeća stranka u Italiji

Oko 5,7 miliona ljudi u Italiji živi u apsolutnom siromaštvu

Promo

Obuka za CNC operatere u Tehnološkom parku INTERA

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!