Bosna i Hercegovina     | 12.09.2019. 15:45 |

U akciji 'Orka' uhapšena kriminalna grupa koja je pljačkala bankomate (VIDEO)

FENA Nina Maslo

MOSTAR, 12. septembra (FENA) - U akciji "Orka", koja je provedena na širem području FBiH i Istočnog Sarajeva, danas je uhapšeno trinaest osoba koje se terete za izvršenje krivičnih djela organizovanog kriminala, teških krađa i neovlaštenog prometa opojnih droga, a zaplijenjena je i veća količina novca, eksploziva i podesnih sredstava i aparata, potvrdio je danas u Mostaru načelnik Federalne istražne službe kriminalističke policije Nurudin Hafizović.

- Ova organizovana kriminalna grupa djelovala je u periodu od 2014. do 2019., godine i ona je uz upotrebu vatrenog oružja, podesnih sredstava, eksploziva, plina, izvršila više krivičnih djela, a predmetom izvršenja tih djela bili su bankomati, merkatori, benzinske postaje, tržni centri te transportna preduzeća - ustvrdio je Hafizović.

Na taj način, kako je naglasio, ova kriminalna grupa stekla je imovinsku korist od milion maraka te pričinila višemilionsku štetu privrednim subjektima i fizičkim licima.

Dodao je kako su u sklopu akcije izvršeni pretresi na 14 lokacija na širem području FBiH i jedan pretres na području Istočnog Sarajeva te da će uhapšena lica nakon kriminalističke obrade biti predata postupajućem tužitelju Tužiteljstva Hercegovačko-neretvanskog kantona.

- Četrnaest osoba tretirano je kao izvršioci ovih krivičnih djela, od kojih je trinaest osoba pod nadzorom Tužilaštva Hercegovačko-neretvanskog kantona, dok se jedna osoba trenutno nedostupna i nalazi se u Republici Hrvatskoj - potvrdio je Hafizović.

 Ovom prilikom riješeno je 29 kaznenih djela koje je počinila ova organizovana kriminalna grupa.

 - Ova krivična djela počinjena su na širem području FBiH, odnosno, na području Kantona Sarajevo, Kupresa, Hercegovačko-neretvanskog i Zapadnohercegovačkog kantona. Radi se, između ostalog, o napadu- razbojništvu izvršenom na bankomate u Bingu, Robotu i Namexu i ta krivična djela vezujemo uz upotrebu plina i eksploziva - kazao je Hafizović.

Uz veliki broj predmeta koji se vezuju za izvršenje navedenih krivičnih djela, tokom pretresa pronađena je i veća količina novca, oko 15 kilograma eksploziva, podesna sredstva i aparatura, ometači alarmnih sistema, oružje, te policijska uniforma.

Hafizović je potvrdio i kako se osoba inicijala R.B. može označiti kao vođa navedene kriminalne grupe te da je riječ o osobi koja je i u prethodnom periodu, u prethodnim aktivnostima Federalne uprave policije također tretirana kao organizator i vođa kriminalne grupe.

Pogledajte http://www.fena.ba/video/3378

 Preuzmite https://drive.google.com/drive/folders/1wyJb5VyLrNmwYAGsuM4s-Okg9Ojbl1k_?usp=sharing

(FENA) I. B.

Vezane vijesti

Rusija uhapsila četvoricu osumnjičenih za ubistvo 93 osobe u koncertnoj dvorani u blizini Moskve

Isak podržao KK 'Leopard' i polaganje za viša karate zvanja u Zavidovićima

Delegacija Ureda za unutrašnje poslove turske ambasade posjetila FUP

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo