Bosna i Hercegovina     | 12.09.2019. 12:49 |

Usvojene izmjene Zakona o prijevremenom povoljnijem umirovljenju branitelja

FENA Saopćenje

MOSTAR, 12. rujna (FENA) – Vlada Federacije BiH je, na današnjoj sjednici u Mostaru, utvrdila i po skraćenom postupku Parlamentu Federacije BiH uputila Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o prijevremenom povoljnijem umirovljenju branitelja Domovinskog rata.

Izmjene i dopune odnose se na član 23. Zakona koji propisuje da korištenje prava iz člana 3. ovog zakona podliježe reviziji u skladu s odredbama Zakona o provođenju kontrole zakonitosti korištenja prava iz oblasti braniteljsko-invalidske zaštite, dok će prava iz člana 4. Zakona biti predmet redovne kontrole u skladu sa članom 19. Zakona o prijevremenom povoljnijem umirovljenju branitelja Domovinskog rata.

Izmjene i dopune su potrebne jer proces revizije po Zakonu o provođenju kontrole zakonitosti korištenja prava iz oblasti braniteljsko-invalidske zaštite ne bi mogao biti okončan zbog stalnog uvođenja novih korisnika u pravo.

Kako je obrazloženo, Zakonom o provođenju kontrole zakonitosti korištenja prava iz oblasti braniteljsko-invalidske zaštite propisano je da reviziji po ovom zakonu podliježu i korisnici prava na povoljnije umirovljenje, a čiju kontrolu u skladu sa članom 6. ovog zakona obavljaju revizorski timovi za kontrolu, dok je članom 19. Zakona o prijevremenom povoljnijem umirovljenju branitelja Domovinskog rata predviđeno da redovnu kontrolu ovih predmeta vrše mjerodavne inspekcije ministarstava, priopćeno je iz Ureda za odnose s javnošću Vlade FBiH.

(FENA) R. G.

Vezane vijesti

Nikšić: Rudnik 'Kreka' na najbolji mogući način odgovorio na 'pruženu ruku Vlade FBiH' (VIDEO)

Nikšić: Rudnik 'Kreka' na najbolji mogući način odgovorio na 'pruženu ruku Vlade FBiH'

Delegacija Vlade Federacije BiH u ponedjeljak u posjeti RMU „Kreka“

Promo

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu

M:tel: Aktivirajte m:tel uslugu i uzmite 5 GB mobilnog interneta