Kultura     | 12.09.2019. 11:59 |

Predstavljen Zbornik radova koji nudi odgovor na 'hrvatsko pitanje'

FENA Denis Leko

MOSTAR, 12. rujna (FENA) - Zbornik radova znanstveno-stručnog skupa s međunarodnim sudjelovanjem "Europski ustav za Bosnu i Hercegovinu" predstavljen je u četvrtak na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Mostaru.

Analitičar Instituta za društveno-politička istraživanja u BiH Milan Sitarski rekao je kako je Zbornik impresivan i po pitanju raznovrsnosti tema i po pitanju autora.

- Tu su prisutni ljudi iz akademske zajednice, gospodarstva, civilnog sektora i političkog života i pokrivaju širok spektar tema koje se tiču sadašnjosti, ali i prošlosti i budućnosti hrvatskog naroda u BiH, kao i Bosne i Hercegovine kao države - kazao je Sitarski.

Istaknuo je kako autori s različitih stajališta pristupaju općoj temi kao što je Ustav, koji definira sve relevantne aspekte i državnog, ali i društvenog života.

- Sve dileme pred kojima se nalazi hrvatsko, ali i ukupno bosanskohercegovačko društvo u BiH, možemo svesti na dilemu kakav Ustav treba Bosni i Hercegovini. Hoće li to biti Ustav po europskim kriterijima koji će uvažiti sve specifičnosti BiH kao i države i koji će se također uklopiti u europsku pravnu stečevinu ili ćemo ostati u sadašnjem stanju "ni na nebu ni na zemlji" gdje imamo Ustav koji se uglavnom ne poštuje, što ovu zemlju drži u permanentnoj krizi. To u najtežem položaju drži Hrvate kao najmalobrojniji i politički najnezaštićeniji narod, ali zbog toga trpi i cijela BiH, prije svega njen europski put i integracije u zajednicu demokratskih naroda - kazao je Sitarski.

Prof. dr. sc. Ugo Vlaisavljević kazao je kako je cilj Zbornika odgovoriti na pitanje kako poboljšati loš položaj hrvatskog naroda u BiH.

- Kao što je jedan od autora u svom prilogu kaže "Poboljšati položaj hrvatskog naroda u BiH znači svima napraviti jednakopravan i dostojanstven položaj, i građanima i narodima". Dakle rješenje hrvatskog pitanja nije ništa drugo nego rješenje BiH kao uzorite države i u ustavnom i pravnom smislu, ali i u smislu kultura, jednakosti i pogotovo dostojanstva i položaja pojedinačnih građana - kazao je Vlaisavljević.

Također je dodao kako Zbornik nudi rješenja i odgovore na navedena pitanja.

- Zbornik nudi sasvim konkretna rješenja i to je njegova prednost. Recimo, sadrži tri teme koje sabiru mnogo sudionika i priloga, na primjer pitanje konstitutivnosti mora biti urađeno kao pitanje legitimne konstitutivnosti ili jednakopravnosti naroda. Dalje, pitanje kolektivnih prava mora biti urađeno u balansu s individualnim pravima i treće, neophodan je potpuni realizam u pristupu društvenoj i političkoj zbilji. To su konkretni prilozi ovog Zbornika - kazao je Vlaisavljević.

Doc. dr. sc. Dražen Barbarić kazao je kako ovaj Zbornik nije samo zbirka nekih apstraktnih teorijskih promišljanja nego zbirka uputa kako se može popraviti bh. politički sustav, a isto tako, po njegovim riječima, Zbornik objedinjuje dvije važne dimenzije.

- Jedna je teorijska, dimenzija ozbiljnog promišljanja i uvođenja u opticaj najvažnijih pojmova, koncepata i modela koje su razvile najrazvijenije države zapadnih demokracija koje imaju multinacionalna društva. Drugo je to što u ovom Zborniku stvarno postoje konkretna, institucionalna rješenja koja se vrlo jednostavno mogu aplicirati u praksi - istaknuo je Barbarić.

Organizatori promocije Zbornika radova su Sveučilište u Mostaru, Rektorski zbor Republike Hrvatske i Hrvatska akademija za znanost i umjetnost u BiH, a promocija se održala pod pokroviteljstvom Hrvatskog narodnog sabora BiH.

(FENA) R. G.

Vezane vijesti

'Mjera mora' predstavlja BiH na svjetskoj pozornici Venecijanskog bijenala (VIDEO)

Dan otvorenih vrata Akademije likovnih umjetnosti Široki Brijeg

Završen SMART Campus Hackathon by SUMIT 2023.

Promo

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu

M:tel: Aktivirajte m:tel uslugu i uzmite 5 GB mobilnog interneta