Ekonomija     | 12.09.2019. 11:18 |

Nar, smokva i maslina u fokusu manifestacije 'Hercegovački plodovi Mediterana'

FENA Saopćenje

STOLAC, 12. rujna (FENA) - Manifestacija "Hercegovački plodovi Mediterana" održat će se 4. i 5. listopada u školskoj sportskoj dvorani u Stocu.

Sajamska manifestacija "Hercegovački plodovi Mediterana" od samog početka za cilj ima učiniti vidljivima i dostupnima kupcu plodove mukotrpnog rada koji traje kroz cijelu godinu, a u fokusu sajme bit će, kako to i sam naziv manifestacije kaže, šipak-nar, smokva i maslina.

"Proteklo desetljeće održavanje manifestacije donijelo nam je značajno iskustvo, ali i određene uspjehe trajnih vrijednosti koje će mladi nastaviti, ali i obogaćivati novim sadržajima. Prije svega, dali smo poticaj i pokretačku snagu za sadnju mnogih malih i velikih plantaža šipka-nara, smokve i masline, što je i bio cilj na samom početku naših aktivnosti", priopćili su organizatori.

Također, nabavljena je linija za preradu maslina što korisnicima omogućava pravovremenu preradu maslina u ekstradjevičansko ulje, izgrađena je hladnjača zapremine 110 mᶾ, nabavljena univerzalna sušnica, električni tresači za berbu maslina i druga oprema. Sva ta oprema je u funkciji, a u sljedećim godinama u planu je proširivanje kapaciteta.

U okviru ovogodišnjeg sajma bit će održan i konferencija "Uloga mediteranskih kultura u razvoju turizma Hercegovine" koja za cilj ima povezivanje poljoprivrednika i turističkih organizacija kroz agroturizam.

Konferenciju će otvoriti dekan Agronomskog i prehrambeno-tehnološkog fakulteta dr. sc. Ivan Ostojić i ravnateljica JU Radimlja mr. sc. Maja Lopin.

"Sajam je organiziran kako bi bio zanimljiv svim generacijama. Stariji će imati priliku okusiti svu raskošnu paletu kvalitetnih prerađevina od šipka, smokve, masline, kao i puno drugih mediteranskih artikala s našeg područja, ali i susjednih država. Za mlade je spremna, pored ostaloga, kvalitetna ponuda zabave, a za najmlađe nezaboravna vožnja vlakićem kroz Stolac", poručili su organizatori.

(FENA) R. G.

Vezane vijesti

Čitluk: Miletićeva maslinova ulja ostvaruju vrhunske rezultate (VIDEO)

Proizvođači presadnica traže više sredstava iz federalnog proračuna

Bradara i Hrnjić na Kupresu: Podrška lokalnoj proizvodnji

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo