Ekonomija     | 11.09.2019. 15:41 |

Novalić: Počeli smo rješavati problem Zenice i Breze

FENA Vernera Jakupović

SARAJEVO, 11. septembra (FENA) - Federalni premijer Fadil Novalić rekao je na sjednici Prestavničkog doma Parlamenta  Federacije Bosne i Hercegovine da će akutni problem rudnika uglja Zenica i Breza biti riješen, odnosno računi deblokirani jer će biti izdvojen novac za uplatu njihovih obaveza prema državi.

Po premijerovim daljnjim navodima, cilj nije rješavati probleme rudnika uopće na navedeni način nego djelovati sistemski u problematici.

Tačka dnevnog reda, napomenuo je Novalić, značajno ranije je kandidirana za dnevni red Vlade i Parlamenta i rasprava u Predstavničkom domu slučajno se podudarila vremenski s akutnim događajima.

Tačka dnevnog reda koja je trenutno aktuelna na današnjoj sjednici Predstavničkog doma, o kojoj je ovdje govorio premijer, odnosi se, naime, na informaciju o stanju u sedam rudnika u Federaciji BiH koji su u koncernu s Elektroprivredom BH te na dostavljeni prateći pregled rezultata iz perioda 2009-2017. godina i analizu upravljanja u navedenom zadoblju.

Emir Aganović, svjetnik generalnog direktora Elekrtoprivrede BiH za sektor rudarstva, prezentirao je parlamentarcima tu informaciju iz koje proizilazi da su usponi i padovi u poslovanju obilježili posmatrani period u kojem je 2017. bila najuspješnija nakon krize 2014., kada su Bosnu i Hercegovinu poharale velike poplave, ali i prethodne  2013. nakon poplava, najgora poslovna godina bila je 2015. godina, a oporavak je uslijedio u narednim dvjema, 2016. i 2017. 

Aganović je kao negativne strane u poslovanju rudnika naveo nelikvidnost kao ključni problem, gubitke, obaveze i nedovoljnu produktivnost. Naveo je i negativni razultat Grupe (Elektroprivreda BiH i preduzeća pod njenim okriljem), negativna mišljenja vanjskih revizora te akumulirani  gubitak svih rudnika u koncernu, zabilježen kao višegodišnji zbir na kraju 2017.

Nelikvidnost je uslovila pozajmice od Elektroprivrede od 18,2 miliona KM te avanse od 69,8 miliona, naveo je također Aganović.

Od negativnih rezultata Grupe, naveo je minus od 33,4 miliona KM, negativno mišljenje revizora te malu akumuliranu dobit od oko 14 miliona KM.

Konstatacije vanjske revizije su veliki akumulirani gubitak, odnosno značajan gubitak u odnosu na osnovni kapital te velike obaveze prema državi, dobavljačima i kreditorima.

Dodatni problem već danas su okolinska ograničenja, dodao je Aganović, energetska tranzicija odnosno dekorbanizacija i dugročno gledano, ciljani prestanak korišćenja uglja kao energenta te snižavanje finansijskih kapaciteta Elektroprivrede.

U periodu 2009-2017. godine, smanjen je broj zaposlenih sa 10.460 na 8.200, što nije zahvatilo takozvane jamske rudnike, dok je s federalnog nivoa, za rudnike uplaćeno 156 miliona KM.

Bez radiklane promjene produktivnosti, većina rudnika je neodrživa, zaključio je Emir Aganović.

Zastupnici Predstavničkog doma izjašnjavat će se na današnjoj sjednici o informaciji koja se odnosi na stanje u rudnicima kad obave raspravu o toj tački dnevnog reda koja je toku. 

(FENA) F. F.

Vezane vijesti

Klub SDA - Zbog izbora Marina Vukoje 'Trojka' je sva buduća imenovanja dala u ruke HDZ-u

PSBiH - Poslanici nisu usvojili zaključke Kluba SNSD-a

PSBIH - Poslanici o predloženim zaključcima Kluba SNSD-a

Promo

Generalnoj direktorci kompanije m:tel Jeleni Trivan uručeno priznanje Zlatni grb grada Banjaluka

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu